Globalna raspodjela cjepiva ne smije postati žrtva „Zakona džungle“

Nedavno je Andrés Manuel López Obrador, meksički predsjednik, nakon dočeka kineskih cjepiva izrazio zahvalnost i obratio se SAD-u: „Nadam se da ću moći što prije izraziti zahvalnost SAD-u, jer sam uvjeren da će nam i oni pružiti pomoć, ali do sada još nisu.“ Ranije su meksički mediji prokomentirali kako smo „tako blizu SAD-a, a tako daleko od cjepiva.“

SAD zaslužuje takve žalbe od susjeda. Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće, je rekla kako su već brojne zemlje zamolile cjepivo protiv bolesti COVID-19 od SAD-a, ali američka administracija ga još nijednoj od njih nije pružila.

Djelovanje SAD-a je tipičan prikaz zabrinjavajućeg rasizma oko cjepiva u svijetu. Do sada je ova zemlja uskladištila ogroman broj doza cjepiva, daleko viši od broja stanovnika te zemlje. Istovremeno, SAD kontroliraju izvoz sirovina i pljačkaju proizvodne kapacitete, a pojedine bogate zemlje sebičnim djelima uzrokuju tešku neravnopravnost u globalnoj raspodjeli cjepiva, koja se suočava s velikom prijetnjom „zakona džungle“.

Prema podacima UN-a, trenutno se 75% primanih doza cjepiva protiv COVID-19 nalazi u 10 zemalja, dok još 130 zemalja nije dobilo nijednu dozu. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj je predvidjela da pojedine nerazvijene zemlje neće početi primati cjepivo do 2024.. Neuravnoteženost između siromašnih i bogatih je postala najveća prepreka u borbi protiv pandemije.

Što više, događaju se svađe i među bogatim zemljama. Ovog siječnja je EU, zbog nezadovoljstva velikim smanjenjem isporuke cjepiva AstraZenece, britansko-švedske farmaceutske tvrtke, zaprijetila da će pojačati nadzor i odložiti ili čak prekinuti isporuku cjepiva proizvedenih u zemljama EU-a Velikoj Britaniji. Unutar EU-a se članice također neprestano svađaju oko raspodjele cjepiva. Šesnaestog ožujka su premijeri 6 zemalja uključujući Austriju, Bugarsku itd., zajednički pozvali EU da uspostavi „sustav korekcije“ raspodjele cjepiva, kako bi ispravila neuravnoteženost primanja cjepiva među zemljama članicama.

Srećom, Kina kao velika odgovorna zemlja daje sve od sebe za ravnopravnu raspodjelu cjepiva, čime je globalnoj borbi protiv pandemije doprinijela pozitivnim energijom.

Od Azije i Europe do Bliskog istoka i Afrike te Amerike, sve više zemalja dočekuje kinesko cjepivo, a zahvaljujući tome su pojedine zemlje u velikoj mjeri povećale primanje cjepiva. Osim toga, državnici brojnih zemalja su nakon javnog cijepljenja pohvalili kinesko cjepivo.

Nedavno je Kina odlučila mirotvorcima UN-a donirati 300 tisuća doza cjepiva, čiji je prioritet afričko područje misija. Riječ je o još jednom praktičnom ispunjenju kineskog obećanja da će cjepivo biti globalno javno dobro, što u potpunosti pokazuje podršku Kine multilateralizmu. Istovremeno je Kina izrazila spremnost da sudionicima Olimpijskih igara u Tokiju i Zimskih olimpijskih igara u Pekingu pruži cjepivo. je Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, je to ocijenio kao „pravi olimpijski duh jedinstva“.

Virus ne poznaje granice zemalja, borba protiv pandemije je globalna, a cjepivo je jedna od najvažnijih šahovskih figura. Razvijene zemlje trebaju što prije odbaciti socijalni darvinizam i zakon džungle i zemljama u razvoju pružati pomoć oko cjepiva u okviru svojih sposobnosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.