Kina očekuje da će SAD provoditi konstruktivan dijalog

Sjedinjene Američke Države trebale bi se sastati s Kinom na pola puta i održati predstojeći sastanak na visokoj razini u dobroj vjeri s konstruktivnim stavom, rekao je u četvrtak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik Zhao Lijian je navedeno rekao na dnevnoj tiskovnoj konferenciji, odgovarajući na pitanje očekuje li Kina pozitivne ishode strateškog dijaloga na visokoj razini. Do njega je došlo nakon što su SAD izvršile pritisak na Kinu posjetom svojih službenika Japanu i Republici Koreji i najavile proširene sankcije protiv Kine zbog pitanja povezanih s Hong Kongom.

Napominjući kako rezultati dijaloga ovise o zajedničkim nastojanjima dviju zemalja je Zhao rekao da je Kina pristala sudjelovati u ovom dijalogu koji su predložile SAD. To pokazuje kinesku iskrenost i konstruktivan stav prema ponovnom pokretanju bilateralnog dijaloga i razmjene te poboljšanju veza.

Rekao je da će Kina razjasniti svoj stav i zabrinutosti, sa “svim pitanjima o kojima se može razgovarati na stolu”.

“Nema mjesta za kompromis u pitanjima koja se tiču suvereniteta i temeljnih interesa Kine, a odlučnost Kine u zaštiti ključnih interesa je nepokolebljiva”, rekao je Zhao.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.