Mijenja se kalendar polaganja ispita ovogodišnje državne mature

Poučeni iskustvom pripreme i provedbe ispita državne mature pod posebnim epidemiološkim mjerama tijekom prošle školske godine, razdvojeno je polaganje ispita različitih razina kod predmeta s najvećim brojem pristupnika.

Imajući na umu ponajprije dobrobit maturanata te odgovornost u pripremi i provedbi ispita državne mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja još je u prosincu prošle godine pripremio nekoliko potencijalnih rješenja kojima se minimizira utjecaj epidemije COVID-19 na pripremu i provođenje ispita državne mature.

Uzimajući u obzir razvoj situacije vezane za epidemiološke mjere, Centar je dobio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za izmjenu trenutačnog Kalendara provedbe državne mature u ljetnom roku školske godine 2020./2021. S obzirom na prošlogodišnja iskustva, koja su se pokazala kao funkcionalno i optimalno rješenje, novim Kalendarom razdvojeni su ispiti s najvećim brojem pristupnika (Hrvatski jezik, Matematika i Engleski jezik).

Odluke vezane uz provedbu državne mature uvijek su osjetljive i nikada se ne donose preko noći. Prateći svakodnevno epidemiološku situaciju, tražila sam da se napravi analiza rizika na temelju broja ovogodišnjih pristupnika. Ovom izmjenom Kalendara provedbe državne mature u ljetnom roku maksimalno će se zaštiti kako pristupnici, tako i svi nastavnici koji su neizostavni dio provedbe državne mature, istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

– Ono što je također važno naglasiti svima koji ove godine polažu ispite državne mature je da ova izmjena neće utjecati na upise na visoka učilišta. Zadovoljna sam što su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja razumjeli potrebu za ovom izmjenom i prihvatili prijedlog Centra, a sve s jedinim zajedničkim ciljem – odabrati ono što je najbolje za naše maturante, dodala je.

Razdvajanjem razina na ispitima s najvećim brojem pristupnika, provedba državne mature produljila se za pet dana, odnosno umjesto četiri tjedna provedbe državna matura u ljetnom roku provodit će se pet tjedana. Prema novom Kalendaru, svi ispiti ljetnog roka provodit će se u razdoblju od 1. do 30. lipnja 2021. čime se završetak ljetnoga roka državne mature i objava konačnih rezultata pomiče za samo jedan dan.

Objava konačnih rezultata ispita državne mature tako će biti 21. srpnja 2021.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.