Wang Yi tijekom Kinesko-američkog strateškog dijaloga na visokom nivou obrazložio kineski stav

Yang Jiechi, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i direktor ureda Odbora za vanjske poslove Komunističke partije Kine, kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi, američki državni tajnik Antony Blinken i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan su 18. ožujka održali strateški dijalog na visokom nivou.

Wang Yi je u govoru rekao kako su u prošlih nekoliko godina odnosi Kine i SAD-a zapali u nezapamćene poteškoće zbog neracionalnog suzbijanja SAD-a kineskih legitimnih prava, što je ozbiljno naštetilo interesima naroda dvije zemlje te stabilnost i razvoju svijeta, zato se ne smije nastaviti. Kina u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti neće prihvaćati neosnovne optužbe SAD-a i zahtijeva da SAD u potpunosti odustanu od uplitanja u kineske unutrašnje poslove.

Moramo reći kako su 17. ožujka SAD opet povećale sankcije oko pitanja Hong Konga, zbog čega smo snažno ogorčeni i čvrsto se tome protivimo, rekao je Wang Yi. Ispravan kineski stav i odlučna želja kineskog naroda za zaštitom suvereniteta i dostojanstva se neće promijeniti.

Wang je naglasio kako telefonski dijalog između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i američkog predsjednika Joe Bidena u veljači bio vrlo važan, a konsenzus je ukazao ispravan pravac za popravka odnosa Kine i SAD-a. Međunarodna zajednica obraća veliku pozornost na strateški dijalog visokog nivoa između Kine i SAD-a. Dvije strane trebaju pokazati iskrenost i dobru volju te poslati pozitivni signal svijetu. Kina želi s SAD-om na temelju međusobnog poštovanja razmijeniti mišljenja i preuzeti odgovornosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.