Yang Jiechi na svečanosti otvaranja Strateškog dijaloga Kine i SAD-a na visokom nivou izrazio kineski stav

Yang Jiechi, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i čelnik Ureda vanjskih poslova Središnje kineske vlade te kineski šef diplomacije i državni vijećnik Wang Yi su 18. ožujka u Anchorageu održali sastanak s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i pomoćnikom predsjednika za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom u okviru Strateškog dijaloga Kine i SAD-a na visokom nivou.

Prema riječima Yang Jiechija, kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden su u telefonskom razgovoru povodom Kineske lunarne nove godine rekli da će dvije zemlje obvezno jačati komunikaciju te kontrolirati nesuglasice i proširiti suradnju. Na poziv SAD-a su kineski dužnosnici došli u Anchorage radi učešća na Strateškom dijalogu Kine i SAD-a na visokom nivou, radi provođenja zajedničkog gledišta dvojice predsjednika, a dva naroda i cijeli svijet očekuju da će dvije zemlje ostvariti praktične rezultate.

Yang Jiechi je izrazio nadu da će ovaj dijalog biti iskren i transparentan. Kina i SAD su velike zemlje i odgovorne su za svjetski mir, stabilnosti i razvoj. Kina se zalaže za mir, razvoj, pravednost, pravdu i demokraciju te zaštitu međunarodnog sustava s UN-om kao jezgrom i poštovanje međunarodnog poretka na osnovi globalnih zakona. Većina zemalja na svijetu ne priznaju američke vrijednosti kao međunarodne, niti američko javno mnijenje kao globalno. Također, ne priznaju da su kriteriji koje su odredile pojedine zelje međunarodni. SAD imaju američku demokraciju, a Kina svoju. Kina inzistira na mirnom razvojnom putu i ulaganju napora u očuvanje svjetskog i regionalnog mira te Povelje UN-a. SAD često nasilnim mjerama dovode svijet do previranja. Prema Yangovim riječima, SAD trebaju promijeniti svoj stil i dobro upravljati svojim poslovima, a ne uplitati se u unutrašnje poslove drugih zemlja, dok imaju pregršt problema u svojoj zemlji. Kineski politički sustav pod rukovodstvom Komunističke partije Kine kineski narod iskreno podržava, a bilo kakvo ponašanje s ciljem promjene kineskog društvenog sustava će biti uzaludno. SAD nemaju pravo odnositi se s prema Kini bez poštovanja, što je osnova odnosa s Kinom. Povijest će pokazati da će u neprijateljskim odnosima s Kinom gubitak pretrpjeti same SAD .

Yang Jiechi je rekao da protivljenje Kini neće donijeti nikakvu korist SAD-u. Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden su rekli kako dvije zemlje moraju realizirati odnose bez sukobljavanja te bi trebale pravedno provesti stav dvojice predsjednika i što skorije vratiti bilateralne odnose Kine i SAD-a na normalan smjer.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.