SCMP: Kineski i američki znanstvenici intenzivno surađuju oko krizi bolesti COVID-19

Zabilježena je opsežna suradnja između kineskih i američkih medicinskih stručnjaka i znanstvenika s više razina, izvijestio je u četvrtak South China Morning Post (SCMP).

“Snažne profesionalne veze američkih i kineskih medicinskih stručnjaka su uglavnom preživjele” dok su se instituti u dvije zemlje udruživali u istraživačkim projektima, unatoč prijetnjama poput akademskog razdruživanja i nacionalizma u cjepivima, objavio je SCMP.

Institut za respiratorno zdravlje Guangzhous i Medicinski fakultet Harvarda su u veljači pokrenuli petogodišnju istraživačku suradnju u dijagnostici i liječenju bolesti COVID-19. Kineska ekipa, predvođena poznatim respiratornim stručnjakom Zhongom Nanshanom, i američka, predvođena dekanom Georgeom Q. Daleyem, su pokrenule 92 istraživačka projekta usredotočena na brzo otkrivanje novog koronavirusa, zarazne i patogene mehanizme, kliničko liječenje te razvoj lijekova i cjepiva, između ostalih područja.

Sveučilište Fudan i Medicinski fakultet Baylor Sveučilišta Teksasa su se udružili u razvoju cjepiva. Kineska inženjerska akademija, Nacionalna inženjerska akademija SAD-a (NAE – eng. National Academy of Engineering) i Kraljevska inženjerska akademija “zajednički potvrđuju predanost poticanju i olakšavanju međunarodnih akcija u odgovoru na globalnu pandemiju bolesti COVID-19 inženjerskim pristupima”, objavila je NAE u siječnju u zajedničkoj izjavi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.