Direktor Hrvatskih cesta: Završetak radova na izgradnji Pelješkog mosta očekuje se u siječnju 2022. godine

Pelješki most u izgradnji premostit će Malostonski zaljev između Komarne i Brijeste na Pelješcu, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, i povezati trenutačno prekinuti kontinuitet hrvatskoga teritorija. Za Glas Kine o tijeku izgradnje Pelješkog mosta razgovarali smo s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem. 

Prema vašem mišljenju koliko je gradnja Pelješkog mosta veliki izazov?

  • Izgradnja Pelješkog mosta izrazito je velik izazov, a time i odgovornost, budući da će se spojiti teritorij južne Dalmacije s ostatkom Republike Hrvatske. Hrvatska je dugo vremena svjesna problema cestovne nepovezanosti s južnom Dalmacijom. Kopnom povezati dva razdvojena dijela svog tijela bio je san mlade države od njenog nastanka. Smatram kako je projekt pod nazivom „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ najvažniji i najzahtjevniji strateški infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u ukupnoj duljini od 32,5 km ceste. Izgradnja Pelješkog mosta s pristupnim cestama, koja predstavlja prvu fazu cjelokupnog projekta, zbog svoje cijene i složenosti izvedbe kako u organizacijskom tako i u građevinskom smislu zasigurno će ostati upamćen i kao jedan od najvećih graditeljskih pothvata u hrvatskoj povijesti. Najveći nacionalni projekt izgradnje cestovne infrastrukture svojim završetkom prelazit će preko morskog zaljeva Malog Stona u dužini od 2,4 kilometra te će time premostiti granicu kakvu danas poznajemo. Gradilište se nalazi u posebnom i zaštićenom krajoliku, gdje je priroda očuvana, zajedno s građevinama koje su sagradili naši preci. Naša je obaveza da okoliš oplemenimo novom vizurom mosta, bez da narušimo prirodnu ravnotežu. Inženjerski gledano, zahvat je vrlo složen prije svega u smislu temeljenja na ukupno 148 čeličnih pilota od kojih su najduži bili čak 128 metara. Prometnu plohu na mostu čine dva kolnika te je zabijeno preko 13 kilometara čeličnih pilota izrađenih u Kini pod budnim okom hrvatskih inženjera. Također, područje zahvata je u zoni visoke seizmičke aktivnosti stoga je, između ostalog, značajno povećana količina armature u armirano-betonskim dijelovima mosta. Na gradilištu se trenutno izvode radovi na montaži i okrupnjavanju čelične rasponske konstrukcije te ugradnji kosih zatega što je također poseban izazov. Nastojalo se ostvariti tehnološki suvremen i ekonomičan most koji će predstavljati jedan od novih simbola suvremene Hrvatske. Zanimljivost koju bih istaknuo odnosi se na činjenicu kako  visina najviših stupova budućeg mosta nad morem iznosi 100 metara, a što je usporedno sa visinom Zagrebačke katedrale samo osam metara niže. Ukupna masa čelika ugrađenog u sklop Pelješkog mosta iznosit će 34 tisuće tona, dok masa čelika ugrađenog u Eiffelov toranj iznosi 7 tisuća. Zaista impresivno.

Koliko je do danas postavljeno segmenata čelične rasponske konstrukcije?

  • U ovom trenutku podignuto je i montirano 62 od ukupno predviđenih 165 segmenata čelične rasponske konstrukcije. Od toga je zavareno 36 segmenata.

S obzirom na geografski položaj jesu li dosad u znatnijom mjeri, na tijek izgradnje, djelovali jaki vjetrovi?

  • Područje izgradnje izloženo je jakim vjetrovima s referentnom brzinom vjetra koja prelazi 33,7 m/s. Do sada nije bilo značajnijih problema u tijeku izgradnje zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta, no za buduće osiguranje sigurnog odvijanja prometa na mostu je predviđena zaštita od vjetra u vidu burobrana visine 3 metra koja će omogućiti korištenje mosta u praktično svim vremenskim uvjetima i smanjiti mogućnost prekida prometa na minimum.

Je li i u kojoj mjeri korona kriza utjecala na dinamiku radova?

  • Pandemija uzrokovana virusom Covid-19 je izgradnju za vrijeme lockdowna usporila, ali nikako nije zaustavila. Ista je imala utjecaja na proizvodnju segmenata čelične rasponske konstrukcije koja se provodi u dva proizvodna pogona u Kini. Naime, uslijed pandemije pogoni su bili zatvoreni na određeno vrijeme, te je postojala i problematika organizacije prijevoza radne snage i naših nadzornih inženjera, budući da je postojala zabrana putovanja, što je u konačnici uspješno riješeno. Sve navedeno svakako je imalo određenih utjecaja na dinamiku radova. Konstatirao bih kako na gradilištu imamo tjedne koordinacijske sastanke sa svim uključenim dionicima, a na kojima sagledavamo sve izazove koji se pojave, kao i one koji bi se tek mogli pojaviti, u cilju pravovremene reakcije. Rokovi postoje, a mi ćemo se potruditi i trudimo se da se oni i poštuju. Izgradnja napreduje zadovoljavajućom dinamikom zahvaljujući dobroj organizaciji i koordinaciji između Hrvatskih cesta i izvođača, kao i radovima koji su prije pandemije na mostu išli nešto brže od predviđenog. Zahvaljujući dosadašnjim iskustvima i punom angažmanu Hrvatskih cesta svaki je problem riješen, a sva dosadašnja kašnjenja nastoje se kompenzirati povećanjem kapaciteta radne snage te kvalitetom nadzornog vođenja projekta. Spomenuo bih i kako na drugim gradilištima uspješno odolijevamo problemima koje nosi koronakriza, te postižemo ciljeve naporima, dobrom pripremom i prethodno uspostavljenom zaštitom u smislu mjera i pravila za vrijeme trajanja pandemije.

Kada bi izvođač radova, u ovom slučaju China Road and Bridge Corporation, trebao završiti ugradnju posljednjeg segmenta?

  • Ugradnja posljednjeg segmenta trebala bi biti završena do početka listopada ove godine. Završetak radova očekuje se u siječnju 2022. godine.

Kakvo je Vaše mišljenje o efektivnosti kineskih radnika?

  • Svi radnici na gradilištu, neovisno o tome dali su kineski ili hrvatski, izuzetno predano rade na svim dosadašnjim radovima na gradilištu i usprkos svim poteškoćama uslijed pandemije na samom gradilištu nije u nijednom trenutku došlo do prekida radova. Naravno kada pričamo o gradilištu potrebno je sagledati efektivnost svih radnika budući da zajednički djeluju i upravljaju aktivnostima koje se izvode. Zaključno bih istaknuo kako smatram da će vrijeme u kojem živimo, ostati u kolektivnom pamćenju kao razdoblje izgradnje mostova, od Čiovskog, Pelješkog i Stonskog, do rekonstrukcije Ninskih mostova te mosta preko Save kod Stare Gradiške, koji su utilitarne građevine, ali i simboli povezanosti i zajedništva, onog što nam upravo u ovo vrijeme i najviše treba. Sve napravljeno u prethodnom periodu u smislu razvoja društva i modernizacije poslovanja daje mi za pravo kad kažem da imamo potrebnu hrabrost i znanje da kroz trenutno razdoblje globalne pandemije Hrvatske ceste nastave sa uspješnim rezultatima te maksimalno koristeći EU sredstva iz novog programskog razdoblja ostanu jedan od pokretača gospodarstva u Republici Hrvatskoj.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.