Investicijski sporazum između Kine i EU-e ne može postati alat pojedinih zapadnih političara

Nedavno je Kina, uzvraćajući na tzv. sankcije EU-e zbog glasina o Xinjiangu odmah poduzela protumjere. Kineski potez je naljutila pojedine europske političare. Europski parlament je nedavno otkazao sastanak za raspravu o Investicijskom sporazumu između Kine i EU-e, pokušavajući izvršiti pritisak na Kinu.

Investicijski sporazum između Kine i EU-a ne smije postati alat pojedinih zapadnih političara. Europska unija treba jasno shvatiti dvije stvari.

Prvo, Sporazum o ulaganju između Kine i EU je u skladu s interesima obje strane i pogoduje im u nastavku širenja tržišta i povećanju ulaganja, a nikako nije „milost“ Europe prema Kini. Ometanje napretka sporazuma nema nikakvu korist za EU.

Drugo, prepreke sporazumu su protukineske snage koje ugrožavaju kinesko-europsku uzajamno korisnu suradnju. Na primjer, Reinhard Butikofer, protukineski zastupnik Europskog parlamenta je neprestano poticao protivljenje sporazumu, a kada je u nedavnom kineskom potezu uvršten na popis za sankcije, ponovno je zaprijetio sporazumom, ignorirajući interese cijele EU-e.

Poduzeća s obje strane su krajem 2020. pozdravila dovršetak pregovora o Investicijskom sporazumu Kine i EU-e prema planu. Prije samo desetak dana je Europska komisija u izvješću istaknula kako će Investicijski sporazum Kine i EU-e europskim poduzećima, ulagačima i pružateljima usluga koji posluju u Kini osigurati više zakonske sigurnosti i bolje uvjete kod ulaska na tržište.

U proteklih 20 godina su europska poduzeća u Kinu uložila 146 milijardi eura i dobro zaradila na ogromnom kineskom tržištu s 1,4 milijardom potrošača. Brojni analitičari smatraju kako bi u slučaju smetnji provedbi Investicijskom sporazuma između Kine i EU-e EU izgubila ogromne mogućnosti. Trenutno unutar EU-e postoji mnogo glasova koji pozivaju na zaštitu poslovnih interesa Europe u Kini, kako poslovni interesi ne bi postali žrtva politike.

U protekloj 2020. su Kina i EU potpisale Sporazum o oznakama zemljopisnog porijekla i prema planu dovršile pregovore oko investicijskog sporazuma, što pokazuje kako kinesko-europska suradnja ima velike perspektive i mogućnosti. Prema podacima koje je objavio Eurostat je Kina u 2020. prvi put premašila SAD i postala najveći trgovinski partner EU-e. Među 10 najvećih partnera u robnoj trgovini je Kina jedina s kojim je EU ostvarila dvosmjerni rast. Ove teško ostvarene rezultate trebaju obje strane zajednički sačuvati.

Prema službenim informacijama, kineska i europska pregovaračka tijela upravo provode potrebne zakonske provjere. Očekujemo kako posao ljudi iz Europe s pravim znanjima i vizijama neće kidnapirati mala protukineska skupina, već kako će EU djelovati prema vlastitim interesima, odbaciti ideološke predrasude, ne popustiti vanjskim pritiscima, zaustaviti sankcije prema Kini nametnute na osnovi glasina i stvoriti povoljne uvjere za napredak Investicijskog sporazuma između Kine i EU-e i razvoj kinesko-europskih trgovinskih odnosa.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.