Kissinger rekao da SAD trebaju novo razumijevanje s Kinom, radi osiguravanja svjetske stabilnosti

Sjedinjene Američke Države će morati postići sporazum s Kinom o novom globalnom poretku ili će svijet riskirati sukobe, rekao je bivši američki državni tajnik Henry Kissinger.

“Ako ne dođemo do te točke i ako po tom pitanju ne postignemo sporazum s Kinom, bit ćemo u situaciji kakva je postojala u Europi prije Svjetskog rata, u kojoj postoje višegodišnji sukobi koji se rješavaju odmah, ali će jedan od njih u nekom trenutku izmaći kontroli”, rekao je na nedavnom događaju putem Zooma koji je organizirao londonski think-tank Chatham House.

Ranije ovog mjeseca je Kissinger naglasio važnost suradnje i pozitivnih odnosa između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, pozivajući na sve intenzivnije napore u suradnji.

Kinu koja je postojala prije 50 godina kada je prvi put došao tu u zemlju je teško usporediti s Kinom koja postoji danas, rekao je Kissinger obraćajući se putem video veze na Kineskom razvojnom forum 2021. .

Govoreći o trenutnim kinesko-američkim odnosima je rekao kako su Kina i Sjedinjene Američke Države dva velika društva, s drugačijom kulturom i poviješću, pa je nužno da ponekad imaju različito viđenje prakse.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.