Energetski dužnosnik: Kina predvodi svijet u razvoju obnovljivih izvora energije

Kina predvodi svijet u opsegu razvoja i korištenja obnovljivih izvora energije, pružajući snažnu potporu zelenoj i nisko-ugljičnoj energetskoj transformaciji, rekao je u utorak na tiskovnoj konferenciji direktor kineske Nacionalne energetske uprave Zhang Jianhua.

Do kraja 2020. je ukupni instalirani kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora – hidroenergije, energije vjetra, fotonaponske energije i energije biomase – u Kini dosegao 930 milijuna kilovata, odnosno 42,4% ukupne instalirane snage, što je porast od 14,6 postotnih bodova u usporedbi s 2012., rekao je Zhang.

Prošle godine je proizvodnja obnovljive energije u zemlji dosegla 2,2 bilijuna kilovat-sati, odnosno 29,5% ukupne potrošnje električne energije, što je porast od 9,5 postotnih bodova u odnosu na 2012. Nefosilna energija je činila 15,9% primarne potrošnje energije, čime je prema rasporedu ispunjeno kinesko obećanje globalnoj zajednici od 15%.

“Oko 40% posto instalirane energije u Kini je sada iz obnovljivih izvora, kao i oko 30% proizvodnje električne energije”, rekao je Zhang. “Kina predvodi u svijetu po ukupnom instaliranom kapacitetu obnovljive energije”, dodao je.

1 KOMENTAR

  1. Europljani trebaju učiti od Kineza. Obnovljivi izvori energije nisu više bauk i nešto što je daleka budućnost. Ulaganje u obnovljive izvore vraća se odmah. Hvala što nas izvještavate.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.