Šefica MMF-a vidi kako globalni oporavak u više brzina sve više pokreću Kina i SAD

Globalno gospodarstvo je u oporavku u više brzina koji sve više pokreću Kina i Sjedinjene Američke Države, dva najveća svjetska gospodarstva, rekla je u utorak upravna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

“Iako su se izgledi u cjelini poboljšali, opasno se razilaze, ne samo unutar država, već i među zemljama i regijama”, rekla je Georgieva u uvodnom govoru uoči virtualnih proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke 2021., zakazanih za sljedeći tjedan.

“Zapravo, ono što vidimo je oporavak u više brzina, kojeg sve više pokreću dva pokretača – SAD i Kina”, rekla je, dodajući kako su dio male skupine zemalja koja će do kraja 2021. biti daleko ispred svojih razina bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) prije krize.

Međutim, kumulativni gubitak dohotka po stanovniku, u odnosu na projekcije prije krize, će do iduće godine u naprednim gospodarstvima iznositi 11%, dok će gubici za gospodarstva u usponu i razvoju, bez Kine, iznositi 20%, istaknula je Georgieva.

Georgieva je također rekla da će MMF povećati prognoze globalnog rasta za 2021. i 2022. kada sljedećeg tjedna objavi svoje najnovije svjetske gospodarske izglede.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.