Kina poziva SAD na stvaranje povoljnih uvjeta za veze

Kina je snažno nezadovoljna i čvrsto se protivi američkom izvješću o Hong Kongu te poziva SAD da stvore povoljne uvjete za vraćanje odnosa Kine i SAD-a na put zdravog i stabilnog razvoja, rekla je u četvrtak glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova.

Rekla je to nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken u srijedu poslao izvješće Kongresu, potvrđujući prošlogodišnju odluku da Hong Kong i dalje ne zaslužuje poseban tretman Sjedinjenih Američkih Država.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je rekla da izvješće, ne obazirući se na osnovne činjenice, upućuje neodgovorne primjedbe u vezi s poslovima Hong Konga, iznosi neutemeljene optužbe protiv kineske središnje vlade i vlade Hong Konga te se ozbiljno upliće u kineske unutarnje poslove.

“Hong Kong je kineski Hong Kong, a njegovi poslovi su kineski unutarnji poslovi, u koje se niti jednu stranu zemlju ne smije uplitati”, rekla je Hua.

Pozvala je Sjedinjene Američke Države da poštuju činjenice, prestanu se uplitati u poslove Hong Konga i kineska unutarnja poslove u bilo kojem obliku i stvore povoljne uvjete, umjesto prepreka. Takvi bi koraci vratili veze Kine i SAD-a na put čvrstog i stabilnog razvoja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.