Stranim poduzećima u Kini ne vrijedi slušati američke i zapadne političare i zabilježiti gubitak

Ovih dana je video rada ogromnog stroja za branje pamuka u Xinjiangu bio popularan na internetu. To je najsnažniji odgovor na klevete kako postoji „prisilni rad“ u industriji uzgoja pamuka u Xinjiangu. Poduzeća koja bez razmišljanja slijede zapadne političare i obijaju kupovati pamučne proizvode iz Xinjianga trebaju otvoriti oči i razlikovati ispravno od pogrešnog, kako ne bi postala politički instrumenti američkih i zapadnih protukineskih snaga.

Trenutačno proizvodnja pamuka u Xinjiangu čini oko 20% globalne i uklopljena je u svjetski lanac opskrbe te nije lako pronaći zamjenu. U siječnju ove godine su SAD proglasile zabranu uvoza pamuka iz Xinjianga i svih proizvoda koji ga koriste, zbog čega je međunarodni lanac opskrbe raznih velikih maraka pretrpio veliki pritisak. Bez obzira jesu li se odlučila na pronalazak novih dobavljača ili zamjenu materijala, jedini rezultat za poduzeća je bio povećanje troškova. „New York Times“ je nedavno objavio kako je sigurno da mnoga poduzeća žele nastaviti kupovati pamuk iz Xinjianga.

Kvaliteta dugog spajanog pamuka iz Xinjianga je među najvišima na svijetu. Oslanjajući se na tržište Kine, zemlje koja je najveći potrošač pamuka na svijetu, Xinjiangu ne nedostaju narudžbe. Na svijetu se također rijetko proizvodi tako kvalitetan pamuk. Odbijanje kupovine pamuka iz Xinjianga će izazvati kaos u međunarodnom lancu opskrbe i nenormalne promjene cijene poljoprivrednih proizvoda, što će štetiti zdravom razvoju tržišta, a rezultat će oretrpjeti sama poduzeća.

Međunarodnim poduzećima je jasna važnost kineskog tržišta, koje je veliko i obećavajuće. Brza obnova kineskog potrošačkog tržišta tijekom 2020. je olakšala poslovanje brojnih divova za proizvodnju odjeće na svijetu. Uzmimo američku sportsku marku Nike kao primjer. Njen profit u financijskoj godini 2020. Je u Kini porastao za 8%. Nike je u financijskom izvješću naveo kako je „situacija na području Kine u četvrtom tromjesečju smanjila neočekivane gubitke zbog epidemije na drugim mjestima“.

Poduzeća imaju pravo odlučivati gdje će nabaviti materijale za proizvodnju. Međutim, ako neka poduzeća postanu žrtve političke zavjere bez upoznavanja ili razmišljanja, njihov gubitak će biti viši nego dobitak. Trebaju znati da će gubitak zbog prestanka nabavke pamuka iz Xinjianga biti stvaran novac, što će pretrpjeti sama poduzeća, a ne protukineski političari.

Kinesko tržište će uvijek biti otvoreno, Kina pozdravlja investicije inozemnih poduzeće i nastoji im stvoriti dobru poslovnu atmosferu. Međutim, nikako neće dozvoliti da zarađuju u Kini blateći ju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.