Stručnjaci ekipa za praćenje podrijetla virusa SZO-a i Kine odbacuju hipoteze i predrasude

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila izvješće o rezultatima dvotjednog istraživanja radi pronalaženja podrijetla bolesti COVID-19 s kineskim stručnjacima, kojeg je ekipa sastavljena od po 17 međunarodnih i kineskih stručnjaka tijekom siječnja i veljače provela u Wuhanu.

Unatoč izvješću, postoji nekoliko hipoteza o kojima se žestoko raspravljalo.

Prva je teorija curenja iz laboratorija, koja nije nova. Iznijela ju je Trumpova administracija 2020., ali bez pružanja ikakvih dokaza. Kao odgovor na to su iz Pekinga rekli kako su takve tvrdnje “potpuno izmišljene iz ničega” i naglasili kako je traženje porijekla znanstveno pitanje.

Nekoliko međunarodnih stručnjaka je također mnogo puta opovrglo ovu teoriju, uključujući Petera Bena Embareka, voditelj SZO-ove studije u Wuhanu, koji je na konferenciji za novinare u veljači rekao kako “Nalaz ukazuje da je laboratorijski incident krajnje nevjerojatan.”

Takvo mišljenje također odražava zajedničko izvješće objavljeno u utorak. Na tiskovnoj konferenciji nakon objavljivanja izvješća je Embarek rekao: “Nitko nije uspio pronaći bilo kakav čvrst argument ili dokaz da se u tim laboratorijima moglo dogoditi curenje.”

Traženje podrijetla virusa je znanstveno pitanje i stručnjaci su postigli konsenzus, ali neki ljudi još uvijek inzistiraju na teoriji curenja iz laboratorija, što izaziva pitanja o njihovom istinskom planu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.