Borba protiv terorizma nije završena, a kineska politika upravljanja Xinjiangom je učinkovita i nužna

Televizijska kuća CGTN, dio Kineske medijske grupe (CMG – eng. China Media Group), je 2. travnja emitirala dokumentarni film u produkciji CMG-a naslovljen „Rat u sjeni—-Izazov borbe protiv terorizma u kineskom Xinjiangu“. Riječ je o četvrtom CGTN-ovom dokumentarnom filmu s tom tematikom. Filmovi objektivno i detaljno otkrivanju separatističke zavjere za stvaranje kaosa organizacije ETIM (Islamski pokret Istočnog Turkestana) kroz razne mreže i ekstremne religijske ideje.

Svijet u ovom dokumentarnom filmu može vidjeti kako je kineska politika za Xinjiang učinkovito suzbila terorizam i maksimalno osigurala osnovna prava lokalnog stanovništva, poput prava na život i razvoj te kako je pravedna, razumna i potrebna.

Posljednjih godina su neke protukineske snage sa Zapada više puta skretale pozornost javnog mnijenja na pitanje Xinjianga. Optužbama poput takozvanog masovnog zadržavanja, prisilnog rada, i religijskog ugnjetavanja te kulturnog čišćenja su htjeli sakriti stvarnu situaciju u Xinjiangu. U stvari, pitanja Xinjianga uopće nisu pitanja ljudskih prava, religije ili nacionalnosti, već protuterorizma i borbe protiv separatizma.

Prema nepotpunoj statistici se od 1990. do kraja 2016. u Xinjiangu dogodilo više od tisuću nasilnih ili terorističkih incidenata koji su uzrokovali ogromne gubitke za društvo i žrtve stanovništva. „ETIM“ i druge ekstremne religijske organizacije, nacionalističke separatističke snage i naoružane terorističke skupine su, slušajući zapovjedi iz inozemstva, širenjem terorističkih videa na internetu i obučavanjem regruta pokušavale pokrenuti „sveti rat“ i potaknuti Xinjiang da postane država. Zbog takvog djelovanja su brojni pripadnici etničkih manjina u Xinjiangu, naročito mladi i žene, postali žrtve.

Kako bi pomogla pogođenim stanovnicima u obnovi normalnog života je kineska vlada, sukladno zakonima, pokrenula politiku protuterorizma i borbe protiv separatizma, u kojoj je postavila prevenciju terorizma kao prioritet. U tim nastojanjima je osnivanje centara za profesionalno obrazovanje važna mjera. U njima su mnogi ljudi dobili priliku za učenje te napustili pogrešne ideje i započeli novi život. Slične mjere se naširoko provode i u zapadnim zemljama.

Iako se rat vodi u sjenama, Kina ima pouzdanje i sposobnost za reakciju na izazove te zaštitu mira u Xinjiangu. Istovremeno je Kina voljna podijeliti svoje iskustvo u suzbijanju terorizma s drugim zemljama kako bi im pružila kinesku ideje za borbu protiv terorizma i separatizma. Stabilnost i prosperitet Xinjianga će sami suzbiti namjere zapadnjačkih protukineskih snaga.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.