Čelnik UN-a upozorio da je epidemija bolesti COVID-19 otkrila socijalnu nejednakost

Kriza bolesti COVID-19 je “otkrila koliko su naša društva nejednaka”, rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u poruci za Svjetski dan zdravlja objavljenoj u ponedjeljak.

Naglašavajući kako su nejednakosti i nepravde tijekom pandemije bile očite, čelnik UN-a je u poruci za dan koji se obilježava u srijedu rekao kako je velika većina do sada primljenih doza cjepiva ograničena na “nekoliko bogatih zemalja” ili onih koje proizvode cjepiva odobrena za distribuciju.

“Unutar zemalja su obolijevanja i smrtnost od bolesti COVID-19 bile viši među ljudima i zajednicama koje se bore sa siromaštvom, nepovoljnim životnim i radnim uvjetima, diskriminacijom i socijalnom isključenošću”, rekao je Guterres.

Zahvaljujući inicijativi COVAX, međunarodnom nastojanju za omogućavanje pravedne distribucije cjepiva širom svijeta koje podržava UN, sve više zemalja prima doze, “ali većina ljudi u zemljama s niskim i srednjim prihodima i dalje mora gledati i čekati”, dodao je najviši dužnosnik UN-a.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.