Kineska mRNA cjepiva spremna za tržište do kraja 2021.

Kina će do kraja 2021. proizvesti vlastita revolucionarna cjepiva, koristeći genetsku tehnologiju za poticanje imunološkog sustava, rekao je Feng Duojia, predsjednik Kineskog udruženja cjepiva.

Kineska cjepiva trenutno u uporabi su inaktivirana cjepiva koja uzimaju mrtve tvari iz koronavirusa kako bi stimulirala imunološki sustav. Međutim, nova radikalna cjepiva će koristiti glasničku RNA za kopiranje genetskog profila virusa i uvježbavanje tijela za pokretanje imunološkog odgovora.

Feng je rekao kako je mRNA cjepivo koje su zajednički razvili Akademija vojnih znanosti i tvrtke Walvax Biotechnologija i Suzhou Abogen Bioznanosti, dovršilo 1. i 2. fazu kliničkog ispitivanja sa “zadovoljavajućim” rezultatima.

U ožujku je još jedno kinesko mRNA cjepivo, koje su zajednički razvile šangajska biotehnološka tvrtka Stemirna Therapeutics i Istočna bolnica Šangaja, započelo klinička ispitivanja na ljudima, samo dva mjeseca nakon što je dobilo regulatorno odobrenje.

Do sada su kineski razvijena cjepiva za COVID-19 stekla globalna priznanja. Prvo Sinopharmovo cjepivo je dobilo odobrenja za hitnu upotrebu u gotovo 30 zemalja, uključujući Bahrein, Gvajanu, Mađarsku, Srbiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Nekoliko zemalja je također odobrilo hitnu upotrebu Sinovacovog cjepiva CoronaVac, uključujući Brazil, Čile (gdje je cjepivo testirano), Indonezija, Laos, Meksiko i Turska. Meksiko i Pakistan su dali odobrenje za hitnu uporabu CanSinoBIO-vom cjepivu. Cjepivo tvrtke Anhui Zhifei Longcom je dobilo odobrenje za uporabu u Uzbekistanu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.