Kina platila cjelokupnu članarinu u UN-ovom redovnom proračunu za 2021.

Kina je u utorak uplatila sve utvrđene doprinose redovnom proračunu UN-a i Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za kaznene sudove za 2021., priopćila je kineska misija pri Ujedinjenim narodima.

Prije toga je Kina platila preostale obveze za sedam mirovnih operacija tijekom odobrenog razdoblja 2020/2021. Time je Kina u ovoj fazi potpuno platila godišnje doprinose i razne obveze, rekli su iz misije.

Kao najveća zemlja u razvoju, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i druga najveća prinosnica redovitom proračunu i mirovnim misijama je Kina uvijek aktivno podržavala rad Ujedinjenih naroda, čvrsto štitila međunarodni sustav i pridržavala se multilateralizma konkretnim djelima, rekli su.

Ove godine se obilježava 50. obljetnica obnove kineskih legitimnih prava u Ujedinjenim narodima. Tijekom proteklih 50 godina je Kina uvijek bila graditeljica svjetskog mira, prinosnica globalnom razvoju i braniteljica međunarodnog poretka. Kina je znatno unaprijedila multilateralizam. Suočena s izazovima koje su donijeli unilateralizam, protekcionizam i praksa zlostavljanja u posljednjih nekoliko godina je Kina dala čvrstu potporu multilateralizmu i Ujedinjenim narodima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.