Globalna stopa zaraze COVID-19 približava se najvišoj: SZO

Broj novih slučajeva COVID-19 tjedno u svijetu gotovo se udvostručio tijekom posljednja dva mjeseca, približavajući se najvišoj stopi zaraze do sada viđenoj tijekom pandemije, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Slučajevi zaraze kao i smrtni slučajevi nastavljaju rasti zabrinjavajućim stopama, a neke zemlje koje su prije izbjegavale široko rasprostranjeno širenje sada bilježe nagli porast infekcija, rekao je generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na posebnom ministarskom sastanku.

Alarmantan porast pripisao je brzo širećim varijantama, nedosljednoj primjeni i preranom ublažavanju mjera javnog zdravstva, zamoru stanovništva socijalnim ograničenjima i dramatičnoj nejednakosti u obujmu cjepljenja. “Pravičnost cjepiva izazov je našeg vremena. I mi propadamo”, rekao je, jer su statistike SZO-a pokazale da je od više od 832 milijuna doza cjepiva koje su primijenjene u svijetu, više od 82 posto otišlo u zemlje visokog ili gornje srednjeg dohotka, dok su zemlje s niskim prihodima dobile tek 0,2 posto.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.