Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost: Japanska nuklearna zagađena voda se znatno razlikuje od redovnog pražnjenja nuklearne tekućine

Postoji temeljna razlika između japanske zagađene vode i redovitog ispuštanja nuklearne tekućine, rekao je dužnosnik Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost u intervjuu za agenciju Xinhua u nedjelju.

Dužnosnik je rekao da je uobičajena nuklearna tekućina “drenaža s površine tla ili industrijska drenaža koja sadrži trag radioaktivnih čestica”. Takva se tekućina “tretira na najprikladniji način i ispušta nakon strogog pregleda.”

Međutim, japanska otpadna voda se koristila za hlađenje oštećenih reaktora i sadrži više radioaktivnih čestica iz rastopljene jezgre nuklearnog reaktora, koje je teško tretirati, rekao je dužnosnik.

“Kina je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog jednostrane odluke Japana o ispuštanju nuklearne zagađene vode u more”, rekao je dužnosnik, dodajući kako se Kina nada da će japanska vlada dalje provoditi detaljna istraživanja o različitim metodama sigurnog odlaganja, pravovremeno objaviti sve povezane informacije i savjetovati se sa zainteresiranim stranama prije donošenja bilo kakvih odluka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.