Dan planeta Zemlje u PP Kopački rit

22. travnja obilježava se Dan planeta zemlje. Počeci obilježavanja sežu još u 1970. godinu kada je s ciljem očuvanja Zemlje, 22. travnja, milijun Amerikanaca izašlo na ulice kako bi protestirali zbog kriznog okruženja i ekološkog neznanja.

Tema 51. svjetskog Dana planeta Zemlje glasi „Obnovimo našu Zemlju“, a namjera je prikazati realnost i prisutnost klimatskih promjena te motivirati na veće zalaganje i promjene koje će doprinijeti boljitku svih nas. Pandemija koronavirusa učinila je jasnijim nego ikada ranije kako su zdravlje ljudi i planeta međusobno povezani, ali i istaknula razliku koju zajednice mogu napraviti kada paze jedna na drugu.

Misija Javne ustanove je održati Park prirode Kopački rit najbolje očuvanim poplavnim područjem u Srednjoj Europi u kojem je omogućeno odvijanje prirodnih procesa evolucije poplavnih dolina velikih rijeka i koje je oaza iznimne biološke raznolikosti. U tu svrhu u Parku se redovito provodi praćenje stanja prirode, brojna istraživanja i monitorinzi vrsta kako bi se zabilježile sve promjene u ekološkom sustavu. Također, Ustanova sudjeluje u brojnim međunarodnim projektima koji se bave zaštitom vrsta na kontinentalnoj, ali i globalnoj razini.

Povodom Dana planete Zemlje u Parku ćemo predstaviti aktivnosti u sklopu projekta „Slavonski pašnjaci – zaboravljeno blago“,  a također i projekt LIFE Danube Free Sky za transnacionalnu zaštitu ptica na rijeci Dunav.

Stoga Vas pozivamo u četvrtak, 22. travnja 2021. u 11 h  na predstavljanje ovih aktivnosti koje će se održati uz poljoprivredne površine kod farme Eblin i sjenice tvrtke Belje Plus d.o.o. gdje će u blizini biti postavljene kućice za ptice zlatovrane kako bi se ova vrsta nakon 40 godina ponovo počela gnijezditi u Parku.

(Točna lokacija je obilježena na karti Parka i nalazi se na 10 min vožnje od Prijemnog centra u Kopačevu)

Pogledaj kartu: karta

Aktivnosti će predstaviti g. Tibor Mikuška (Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Osijek) i Ružica Marušić (JUPP Kopački rit).

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.