Zašto svijet tijekom proteklih 20 godina sve više zanima glas iz ovog gradića u Kini?

Nedavno je John Kemp, tržišni analitičar novinske agencije Reuters u članku istaknuo da pojedine analize iz Europe i SAD-a ne smiju gledati Aziju kroz stare naočale te napisao: „Većina analiza objavljenih u Europi i Sjevernoj Americi tretira Aziju kao relativno malu…komponentu globalnog sustava kojim dominiraju zemlje oko sjevernog Atlantika. No, ako je ta karakterizacija bila istinita 1990. godine, to više nije točan opis raspodjele svjetske ekonomske aktivnosti 2021..“

Današnja Azija više nije ona nekadašnja i udio azijskog gospodarstva u svijetu ja narastao s manje od 30% na početku 90-ih godina prošlog stoljeća na 41% u 2019.. Istovremeno se, kao rezultat tih promjena, neprestano povećavaju utjecaj i moć Azije u svijetu. Dvadeset godina Boao foruma za Aziju je pokazalo proces kojim je Azija stigla od želje da se izrazi do toga da joj se glas čuje.

Zašto svijet sve više zanima glas iz Boaoa, gradića u Kini?

Prvi razlog je to što je je svijetu potrebno povjerenje u oporavak. Trenutno, zahvaljujući snažnim mjerama prevencije i kontrole i razumnim potezima za oporavak, većina azijskih zemalja postupno nadilazi negativan utjecaj pandemije na gospodarstvo. Prvi dan Boao foruma za Aziju je organizator objavio glavno izvješće naslovljeno „Perspektiva i integrirani proces azijskog gospodarstva“, u kojem je predvidio da će se azijsko gospodarstvo u 2021. oporavljati stopom rasta iznad 6,5%.

Istovremeno, svijet traži mogućnosti za suradnju. Azija je danas jedna od regija s najvećom vitalnošću i potencijalom za razvoj te tehnički inovator, vitalno tržište i veliki potrošač u svjetskom gospodarstvom sustavu, što je dokazano i na ovogodišnjem Forumu Pojas i puta za međunarodnu suradnju. Iza svake teme foruma, kao što su „Promjena proizvodne industrije“ i „Razvoj nove tehnologije“, stoje bezbrojne mogućnosti.

Tijekom posljednjih 20 godina je status Azije na svjetskoj gospodarskoj sceni stalno rastao, čemu je Kina znatno doprinijela. Kroz proteklih nekoliko desetljeća se kinesko gospodarstvo brzo razvijalo i postalo važan pokretač razvoja Azije. Nakon pandemije će Kina nastaviti igrati ulogu „srži oporavka Azije“. Prema predviđanju Svjetske banke će ove godine gospodarski rast istočne Azije i pacifičkog područja iznositi 7,4%, ali bi bez Kine, taj broj pao na 4,4%. Prema mišljenju Eddiea Chena, direktora i predsjednika grupacije Eurazeo za Aziju, Pacifik i Kinu, azijsko gospodarstvo je relativno pozitivno, a glavni razlog je važna potpora iz Kine.

Prije tri godine je na Boao forumu za Aziju Kina pozvala na širenje otvaranja i zajedničku izgradnju ljepše budućnosti Azije i svijeta. Tri godine nakon toga, svijet očekuje da će kroz forum kao prozor vidjeti novu mudrost i mogućnosti koje Kina pruža azijskom i svjetskom razvoju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.