Broj kineskih gradova s preko milijun urbanih stanovnika dosegao 93

S brzom urbanizacijom Kine, sve više ljudi se slijeva u urbana područja. Prema službenim podacima, ukupno 93 grada su dosegla milijun urbanih stanovnika. Broj takvih gradova se u proteklih 40 godina povećao preko četiri puta.

Jiangsu i Shandon, druga i treća pokrajina prema veličini BDP-a, imaju po deset gradova s preko milijun urbanih stanovnika. No, za razliku od Jiangsua, niti jedan grad u Shandongu nema šest milijuna stanovnika.

Guangdong, pokrajina s najvećim gospodarstvom, se nalazi na trećem mjestu, s osam gradova u kojima živi preko milijun urbanih stanovnika. Sedam ih se nalazi u delti Biserne rijeke, najvećem urbanom području na svijetu prema veličini i broju stanovnika, objavila je Svjetska banka.

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo stanovanja i urbanog i ruralnog razvoja, trenutno postoji šest mega gradova s urbanim stanovništvom većim od 10 milijuna, deset velikih gradova s urbanim stanovništvom između pet i 10 milijuna te 14 gradova sa stanovništvom između tri i pet milijuna.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.