Japanska vlada nemoralnim djelima stvara dug povijesti

Nedavno su pojedinci iz Japana rekli kako Kina i Južna Koreja imaju niže standarda u odlaganju otpadnih vode iz nuklearnih elektrana te su zato iz „znanstvenog“ gledišta, kritike Japana iz Kine i Južne Koreje neracionalne. Ovakvom „samohipnozom“ Japana namjerava pseudoznanošću opovrgnuti ili sakriti činjenicu da se u nuklearnoj elektrani Fukushima dogodio nuklearni incident najteže razine te se u zagađenoj vodi nalaze brojni radioaktivne čestice stvorene nuklearnom fisijom, što je sasvim drukčije od vode otpuštene iz nuklearne elektrane u normalnom stanju s pridržavanjem međunarodnih standarda za otpuštanje, koja nije radioaktivna.

Ako je nuklearna otpadna voda stvarno na razini pitke vode kako su rekli iz japanskih vlasti, zašto se otpušta u more, a ne u sustav za pitku vodu? Ili barem u sustav za poljoprivredne navodnjavanje ili vodovodni sustav gradova? Usuđuju li se pojedini političari koji govore o bezopasnosti otpadne vode popiti malo te vode?

Temeljem odluke Japana su znanstvenici iz raznih zemalja već simulirali nesretne rezultate za more u budućnosti. Prema analizi institut za znanstveno istraživanje mora u Njemačkoj, na obali Fukushime su najjače oceanske struje i u 57 dana poslije otpuštanja će se radioaktivne tvari proširiti većinom Tihog oceana. Tri godine kasnije će nuklearno zagađenje utjecati na SAD i Kanadu, a 10 godina kasnije na mora diljem svijeta.

Zapravo, osim ispuštanja u more, Japan ima i druge, sigurnije, načine za rješavanje nuklearne otpadne vode, no, izabrao je ovaj koji najviše ugrožava Zemlju. Jedan od najvažnijih razloga je to što je ovaj način najjeftiniji. Kako stoji u Izvješću stručnjaka Ministarstva gospodarske industrije te zemlje, „otpuštanje u more zahtijeva najkraće vrijeme i najmanje troškove“.

Radi kratkoročnih sebičnih interesa je Japan, bez dogovora s međunarodnim zajednicom i povezanim stranama, i bez iskušavanja sigurnijih načina, jednostrano odlučio ispustiti vodu u more jer taj način ima najmanju gospodarsku cijenu, ali predstavlja najveći ekološki i zdravstveni rizik svijetu i prebacuje japansku odgovornost cijelom čovječanstvu.

Još više zabrinjava to što japanska djela i njegov ekstremni egoizam, kao i njegova nerazumnost u guranju drugih zemalja prema teško predviđanim posljedicama, vrlo liče nekadašnjem japanskom militarističkom mentalitetu tijekom agresije u Drugom svjetskom ratu. Korejski list „The Hankyoreh“ je prokomentirao kako nasilno ispuštanje otpadne vode pokazuje kako Japan ignorira odgovornost za kolonijalizam i ratne zločine, a stav ljudi u japanskoj vlasti prema brisanju sjećanja na svoje nekadašnje nemoralno ponašanje se nije promijenio, što je problem kojem cijeli svijet treba posvetiti pozornost.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.