Kina osudila japansku neodgovornu odluku o ispuštanju nuklearnih otpadnih voda

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je u utorak naglasilo kako je jednostrana japanska odluka o ispuštanju nuklearnih otpadnih voda u ocean krajnje neodgovorna te pozvalo Japan da ju promijeni.

Neki ljudi u Japanu su rekli kako Kina i Južna Koreja imaju niže standarde ispuštanja nuklearnih otpadnih voda od Japana i kako su, na temelju znanosti, kritike Japana iz Kine i Južne Koreje neopravdane. Glasnogovornik Wang Wenbin je nazvao ove primjedbe “iskrivljavanjem koncepta” radi skretanja pozornosti.

Wang je rekao da se nuklearno zagađena voda iz postrojenja u Fukushimi nakon nuklearne nesreće po izvoru, vrsti radionuklida i složenosti obrade znatno razlikuje od otpadne vode koja se proizvodi redovnim radom nuklearne elektrane.

“Odluka stvara najveći rizik za zdravlje i sigurnost okoliša u svijetu i prebacuje odgovornost koju bi trebao snositi sam Japan na cijelo čovječanstvo, što je krajnje neodgovorno ponašanje”, rekao je Wang.

Glasnogovornik je pozvao Japan da ne zbunjuje javnost pod zastavom pseudoznanosti, već da istinski zastupa znanstveni stav, suoči se s pitanjima i prigovorima međunarodne zajednice i iskreno ispuni svoje međunarodne obveze.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.