Eko radionicom obilježen Dan planeta Zemlja

Četvrta u nizu aktivnost u sklopu projekta Stara Drava Josipovac 2 koji provodi ŠRK Linjak uz partnere Javnu ustanovu za zaštitu prirode OBŽ, Osnovnu školu Josipovac i Dječji vrtić osijek podcentar Josipovac te suradnika u provedbi projekta Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, održana je „Škola u prirodi“ na izletištu Stara Drava povodom obilježavanja Dana planete Zemlja. Sudionici ove aktivnosti bili su polaznici srednje vrtićke skupine josipovačkog vrtića uz pratnju odgajateljica Dalije Perić i Lore Đumlije te zdravstvene voditeljice Mirjane Vučković, stručnjakinje za zaštitu prirode bile su Ivana Buzuk, Željka Vrebac i Tomislav Mandir a kustosice pedagoginje Kristina Delalić Vetengl, Josipa Stojanović i stručnjakinja za odnose s javnošću Kasja Vukić dok su volonteri udruge ranije uredili prostor i pripremili materijale Ivan Klasić, Marko Roguljić, Mijo Mučel, Ivan Martan, Tomislav Varžić, Slaven Klasiček i Josip Brodar.

Kustosice pedagoginje održale su edukativnu radionicu s temom „Superjunaci planete“ kroz koju su djeca materijalom izradila junake koji spašavaju planet Zemlju. Radionica je ekološki osviještena, odnosno materijal koji se koristi u izradi skulptura je kućanski otpad koji se može reciklirati. Već u ovoj dobi djeca trebaju razvijati svijest o očuvanju i zaštiti prirode navode iz Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku a iz Javne ustanove za zaštitu prirode OBŽ napominju kako se Dan planeta zemlje obilježava 22. travnja s ciljem jačanja svijesti ljudi prema prirodnom okolišu, ideja je prvi put predstavljena 1969. a u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine. Tema 51. Dana planeta Zemlje glasi „Restore Our Earth“ što u prijevodu znači Obnovimo našu Zemlju.

Organizacijom više radionica u prirodi nastojimo educirati i poticati građane, osobito djecu i mlade na sudjelovanje u zaštiti okoliša na razini lokalne zajednice te kroz aktivnost edukacije podići svijest o okolišu i održivom razvoju, obilježiti značajne datume zaštite okoliša i prirode u svrhu štićenja i promoviranja zaštite okoliša, informiranja i edukacije građanstva i promoviranja održivog razvoja, osvješćivanja građanstva o važnosti zaštite okoliša i prirode. Udruga u cilju unaprjeđenja zaštite okoliša i održivog razvoja želi u predstojećem razdoblju doprinijeti provedbi mjera zaštite okoliša i održivog razvoja predviđenih nacionalnim, regionalnim i lokalnim strateškim i operativnim dokumentima. Društveno područje djelovanja projekta je zaštita okoliša i održivi razvoj.“ – voditelj projekta, Marko Perković.

Foto i tekst: ŠRK Linjak

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.