Čelnici EU-e nastoje predvoditi klimatsko djelovanje u trgovini ugljičnim dioksidom

Čelnici Europske unije (EU-e) su u četvrtak izrazili ambiciju za predvođenjem globalnog klimatskog djelovanja, naročito što se tiče uspostave dobro funkcionirajućeg sustava trgovanja ugljičnim dioksidom.

U govoru na samitu svjetskih čelnika o klimi je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel naglasio potrebu za globalnim pristupom cijenama ugljičnog dioksida i pozvao sve razvijene zemlje da povećaju doprinos klimatskim financijama.

“Globalni pristup cijenama ugljičnog dioksida je ključan za promicanje zelenih ulaganja. Ako želimo biti u miru s prirodom, moramo potjerati ugljik iz svog poslovnog modela”, rekao je.

Europska unija se obvezala da će postati klimatski neutralna do 2050., što će biti cilj koji će se unijeti u zakone do ljeta. Unija također radi na postizanju cilja smanjenja otpuštanja CO2 od 55% do 2030.

Na samitu za Dan planete Zemlje, čiji je domaćin bio američki predsjednik Joe Biden, su prisustvovali čelnici otprilike 40 velikih zemalja, uključujući Britaniju, Francusku, Njemačku, Kanadu, Japan, Rusiju i Kinu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.