Za reakciju na klimatske promjene je potreban pravi multilateralizam

Kineski predsjednik Xi Jinping je 22. travnja u Pekingu putem video veze sudjelovao na samitu čelnika o klimi. U obraćanju se založio za izgradnju zajednice čovječanstva i prirode te uputio brojne principijelne prijedloge za ispunjenje tog cilja. Xi je posebno pozvao sve zemlje da insistiraju na multilateralizmu i zajedničkim, ali različitim odgovornostima, što ima veliki stvarni značaj za reakciju čovječanstva na klimatske promjene.

Na 75. zasjedanju Opće skupštine UN-a prošle godine je Xi proglasio da će Kina nastojati postići vrhunac otpuštanja ugljičnog dioksida do 2030. i ostvariti ugljičnu neutralnost do 2060. U usporedbi s vremenskim planovima drugih zemalja je Kina za ispunjenje ova dva cilja obećala znatno kraće razdoblje. To znači da Kina treba uložiti znatno više napora.

Xi je na samitu predložio razne konkretne mjere, uključujući podršku pojedinim lokalnim vlastima, važnim djelatnostima i poduzećima koji će među prvima postići vrhunac otpuštanja ugljičnog dioksida, strogu kontrolu rasta potrošnje ugljičnog dioksida u sljedećih 5 godina, pokretanje internetske registracije transakcija trgovine ugljičnim dioksidom itd..

Istovremeno su čelnici iz SAD-a, Japana i Europe također proglasili svoje ciljeve u smanjenju otpuštanja te je američki predsjednik Joe Biden obećao da će se otpuštanje stakleničkih plinova u SAD-u do 2030. u odnosu na 2005. smanjiti za 50% do 52%. Obećanje je pozitivno, ali još važnije je praktično djelovanje – što je upravo vrijednost dva ključna Xi Jinpingova prijedloga.

No, reakcija na klimatskim promjenama nije pregovaračko sredstvo u geopolitici, a selektivan multilateralizam nije pravi multilateralizam. Kako je pozvao Xi, sve zemlje trebaju insistirati na međunarodnim zakonima kao temelju djelovanja, ravnopravnosti i pravdi kao važnim značajkama međunarodnih odnosa, učinkovitom djelovanju kao smjeru nastojanja i zaštiti međunarodnog sustava s UN-om kao srži te se pridržavati ciljeva i principa Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama i Pariškog sporazuma. Ovi prijedlozi bi trebali omogućiti suštinsku usklađenost svjetske reakcije na klimatske promjene, a zapadne zemlje ne bi smjele same određivati smjer globalnog rada.

Imajući u vidu razlike u razvojnoj fazi, gospodarskoj sposobnosti i tehnologiji, nije ravnopravno niti realno zahtijevati istu odgovornost i obveze od zemalja u razvoju i razvijenih zemalja. Naročito se nakon izbijanja krize izazvane pandemijom zemlje u razvoju suočavaju sa znatno više poteškoća. Princip zajedničke ali različite odgovornosti je temelj globalnog upravljanja klimom koji treba učvrstiti.

“Nemamo vremena za gubljenje … sve zemlje trebaju odmah poduzeti mjere i zaštiti čovječanstvo od katastrofalnog utjecaja klimatskih promjena.” nedavno je Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a, pozvao cijeli svijetu. Kako možemo, u ovo presudno vrijeme, pobijediti u bitci za zaštitu Zemlje? Odgovor možemo pronaći u riječima Xi Jinpinga da su nam potrebni suradnja a ne međusobna kritika, dosljednost, a ne stalna promjena te pridržavanje obećanja, a ne gubljenje kredibiliteta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.