Ovaj 20-godišnji rat potpuno pokazuje katastrofalne posljedice američkog intervencionizma

Zapovjednik američke vojske u Afganistanu je nedavno objavio kako su SAD i NATO započeli povlačenje vojske iz više vojnih baza u Afganistanu. Prema planu će povlačenje dovršiti 11. rujna. Ova akcija podrazumijeva užurban završetak 20-godišnjeg rata koji je Afganistanu donio samo uništenje i bol.

Prije 20 godina su SAD pokrenule rat u Afganistanu s opravdanjem borbe protiv terorizma, što je izazvale zastrašujuću humanitarnu katastrofu. Prema statističkom projektu „Troškovi rata“ američkog Sveučilišta u Bostonu je od 2001. rat u Afganistanu uzrokovao 241 tisuću poginulih, uključujući 71 tisuću civila. Glavni grad Kabul nije izuzetak te su eksplozije i teroristički napadi česte scene u svakodnevnom životu lokalnih građana koji žive u užasnom stanju.

Tijekom 20 godina, ni potrošenih 2 bilijuna američkih dolara i 2,4 tisuće poginulih američkih vojnika nisu omogućili SAD-u postizanje pobjede nad Talibanima, već su morale svjedočiti neprestanom usponu Talibana, što je budućnost Afganistana učinilo još nejasnijom. Američki Institut Brookings je nedavno objavio kako bi, nakon potpunog povlačenja stranih vojski, tekući građanski rat u Afganistanu mogao postati još krvaviji i dugotrajniji.

Ovaj tragičan kraj pokazuje totalni poraz SAD-a u ratu u Afganistanu, koji je dokazao neprikladnost američke demokracije za tu zemlju, a također pokazuje katastrofalne posljedice američkog izvoza nereda i uplitanja u unutrašnje poslove drugih zemalja. Ako Afganistan ponovno postane obećana zemlja za teroriste, to će bez sumnje doista biti ironično za SAD i njihov dugotrajni rat.

Nevjerojatno je da je nakon proglašenja povlačenja vojske John F. Kirby, glasnogovornik Pentagona, na tiskovnoj konferenciji rekao kako očekuje od drugih zemalja da će poštovati suverenitet Afganistana. SAD, koje su same kršile suverenitet Afganistana kroz 20 godina, arogantnim zahtijevanjem uvažavanja suvereniteta te zemlje od drugih zemalja izravno pružaju primer dvostrukih mjerila na američki način.

Također treba posvetiti pozornost tome što je, prema američkoj administraciji, jedan od razloga vojnog povlačenja iz Afganistana rješavanje „drugih prioriteta“, koji uključuju kineske poslove. Povezivanje povlačenja iz Afganistana s tzv. reakcijom na izazove iz Kine pokazuju kako se tvorci politike SAD-a i dalje slijepo pridržavaju mentaliteta Hladnog rata. Oružanim intervencijama, ideološkim antagonizmima i hegemonizmom SAD ugrožavaju svijet, ali i sebe.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.