Oznaka agresivnosti više odgovara samom SAD-u

Američki državni tajnik Antony Blinken je drugog ovog mjeseca dao intervju lokalnim medijima u kojem je kritizirao Kinu zbog agresivnosti jer joj je cilj biti vodeća zemlja na svijetu. Ova izjava preuveličava takozvanu kinesku prijetnju“ te potiče na razdruživanje Kine sa svijetom i istovremeno služi američkim izbornim interesima.

U očima nekih Amerikanaca je agresivno ponašanje kada druge zemlje štite svoja prava, a njihova nasilna diplomacija je normalna. Ovakvi poznati dvostruki standardi potpuno pokazuju američku hegemoniju. Izjava Antonyja Blinkena da cilj Amerike nije kontrolirati ili napasti Kinu, nego zaštititi međunarodni poredak zasnovan na određenim standardima koje Kina „osporava“, je doista ironična.

Međutim, SAD ne mogu definirati svijet. Pokušaji zamjene međunarodnih pravila američkim te predstavljanje uplitanja u unutarnje poslove drugih zemalja kao pravednog su već dobro poznati na međunarodnoj sceni. U proteklih desetak godina su SAD praktičnim ponašanjem pokazale kako se američka pravila provode ostvarenjem strateških ciljeva agresivnom i nasilnom diplomacijom, koja uključuje oružane prijetnje, političku izolaciju, gospodarske sankcije i tehnološku blokadu.

Uzmimo Kinu kao primjer. Svijet vidi kako je strateški cilj politike povratka u Aziju i Pacifik Obamine vlade, određivanja Kine kao strateškog suparnika Trumpove vlade i politike konkurencije, suradnje i protivljenja prema Kini Bidenove vlade, obuzdavanje i kontroliranje Kine. Bez obzira na ponovno isticanje „multilateralizma“ i „pravila“ u svojim izjavama, SAD ne mogu sakriti stvarne političke namjere.

Međunarodne organizacije također trpe američko nasilje. Radi dugotrajnog ometanja SAD-a je mehanizam rješavanja sporova Svjetske trgovinske organizacije zbog nedostatka sudaca paraliziran od prosinca 2019., što je negativno utjecalo na multilateralni trgovinski sustav. Nakon stupanja na dužnost Bidenove vlade se nije ništa promijenilo. Američki predstavnici su na redovitoj konferenciji za rješavanje krize Svjetske trgovinske organizacije krajem travnja ponovno odbili zahtjeve za obnovom izbora sudaca mehanizma za rješavanje sporova.

Čak i partneri SAD-a trpe suzbijanje i prepreke nakon najave „povratka diplomacije SAD-a“.

Bez obzira na veličinu, sve suverene zemlje prema međunarodnim zakonima imaju ista prava i položaj, a ni jedna zemlja ne može biti pod prisilom. Tko agresivno želi voditi svijet, ljudi već odavno jasno znaju. Cilj kineskog razvoja je sretan život kineskog naroda, a ne postizanje statusa svjetske velesile, što je prihvaćeno i na međunarodnoj sceni. Američki političari koji su duboko ovisni o „prisilnoj diplomaciji“ zapravo svoju zemlju dovode na put do pada zbog hegemonije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.