Stručnjakinja OECD-a: Kineski izgledi rasta i daljnje otvaranje koriste privlačenja priljeva izravnih stranih ulaganja

Povoljne izgledi rasta Kine i daljnje mjere otvaranja su ključni čimbenici koji privlače izravna strana ulaganja, rekla je u ponedjeljak dužnosnica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD – eng. Organization for Economic Cooperation and Development).

Priljev izravnih stranih ulaganja u Kinu se prošle godine povećao za 14%, što je zemlju učinilo vodećim svjetskim odredištem, istaknula je Margit Molnar, voditeljica kineskog ureda pri OECD-ovom Odjelu za ekonomiju, u intervjuu za agenciju Xinhua.

Istovremeno se globalni priljev stranih ulaganja u 2020. smanjio za 38% na 846 milijardi američkih dolara, što je najniža razina od 2005. godine, pokazali su podaci koje je u petak objavila spomenuta gospodarska organizacija sa sjedištem u Parizu.

Kina je prošle godine prestigla Sjedinjene Američke Države kao najvećeg primatelja izravnih stranih ulaganja na svijetu te je kinesko gospodarstvo zabilježilo 212 milijardi dolara investicija, a američko 177 milijardi dolara.

Kina je nastavila ulagati po visokim stopama te su njena vanjska izravna inozemna ulaganja prošle godine dosegnula 16% globalnih, u odnosu na 12% iz 2019., napomenula je stručnjakinja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.