George Shao: Orahovačka vina Silvanac zeleni i Frankovka vrhunske su kvalitete

Kad je poznati orahovački vinogradar i vinar Martin pl. Davne 1894. godine Nagy je dao sagraditi Stari podrum u blizini središta Orahovice, nije ni slutio da će jednog dana Kinezi uživati ​​u orahovačkom vinu. Jedan od najzaslužnijih ljudi za to je Kinez George Shao iz Nanjing Yinsibao Trading Ltd, sa sjedištem u kineskom gradu Nanjing. Inače, ova se tvrtka uglavnom bavi uvozom vina, posebno iz Europe.

George Shao vrlo je rado viđen gost u Hrvatskoj, posebno u Orahovici, a njegovo znanje hrvatskog jezika dodatno mu je otvorilo mnoga vrata i naravno olakšalo nam ovaj razgovor.

Gdje ste i kada tako dobro naučili hrvatski jezik?

Hrvatski je vrlo lijep jezik, ali za Kineze je prilično težak zbog slučajeva koji me i danas zbune. U usporedbi s hrvatskim, kineski je jezik puno jednostavniji, jer koristimo samo infinitive.

Kada ste počeli uvoziti vino PP Orahovica u Kinu i u kojim količinama?

Trebalo nam je puno vremena i truda da bismo uspjeli, i mogu reći da nakon deset godina većina Kineza zna da je Hrvatska zemlja s ozbiljnom vinskom kulturom. Hrvatska nema kapacitet za proizvodnju velikih količina vina poput Francuske, Italije, Španjolske …, ali njihova je kvaliteta jednaka, ako ne i bolja “, kaže George Shao.

Koje je vaše najbolje orahovačko vino?

“Bez konkurencije, moja najbolja vina su Silvanac zeleni i Frankovka. Ovo je vrhunska kvaliteta vina. Međutim, moram reći da je u posljednjih nekoliko godina PP Orahovica pripremio neka nova iznenađenja s podizanjem kvalitete crnih vina. Na primjer, Oduševio me Cabernet Sauvignon, sjajno vino. “Jednostavno me fasciniralo”, kaže George Shao uzbuđeno.

Poznato je da Kinezi vole kvalitetna vina, no koja su im najdraža?

“Bijelo se vino rijetko prodaje u Kini. Tek manje od pet posto od ukupnog broja vina koja se prodaju na kineskom tržištu čine bijela vina. Oni više vole crvena vina jakog tijela i visok postotak alkohola. Prije pet godina PP Orahovica razvila je posebnu Crni cuvee za kinesko tržište, pokazao se kao dobitna kombinacija, a prodaja je bila izuzetno uspješna. Trenutno je najprodavanije vino Orahovac u Kini. U međuvremenu sam čuo da je ovaj crni cuvee također vrlo dobro prihvaćen u Hrvatsko tržište. Izuzetno mi je drago što Kinezi i Hrvati imaju isti ukus što se tiče uživanja u vinu ”, kaže George Shao.

Koji su vaši daljnji planovi u vezi s izvozom hrvatskih (orahovačkih) vina u Kinu?

“U Hrvatskoj je vrlo dobro poznato da PP Orahovica ima izuzetno dobra bijela vina, pa je moj plan u sljedećem razdoblju uvoziti i prodati više bijelih vina iz Orahovice u Kini. To će potrajati jer moramo preodgojiti kineske kupci o dobrom bijelom vinu “Jedan od planova je organizirati VIP kupce iz Kine, a nakon što prođe ova pandemija uzrokovana koronavirusom, doći posjetiti vinograde i vinarije u Orahovici, kako bi na licu mjesta iskusili hrvatsku vinsku kulturu “, zaključio je George Shao.

Saša Breznik, predsjednik uprave PP Orahovica, zadovoljan je dosadašnjom suradnjom s tvrtkom Nanjing Yinsibao Trading Ltd, odnosno s Georgom Shaom.

“Naša je suradnja započela 2011. U Kini ne postoji tradicija pijenja vina, ali taj se trend postupno razvija. To je postupak koji je u tijeku, stoga moramo biti strpljivi, a u isto vrijeme potrebna su tržišna ulaganja i pozicioniranje. Prije pandemije koronavirusa “Bili smo u dobroj poziciji za veći korak. Vjerujemo da će kraj pandemije stabilizirati situaciju i da će se otvoriti nove mogućnosti na velikom kineskom tržištu. Cilj nam je pozicionirati se u nekoliko maloprodaja lanci s konstantnom opskrbom “, rekao je Saša Breznik.

Inače, PP Orahovica zasadio je 175 hektara vinograda na kojima postoji sedam bijelih sorti: silvanac zelena, graševina chardonnay, sauvignon, rajnski rizling, sivi pinot i traminac. Kapacitet vinarije PP Orahovica je 1.700.000 litara vina, ali u planu je proširenje vinarije, ali i modernizacija laboratorija i obnova neke opreme u podrumu.

Vina Orahovac osvojila su brojne domaće i međunarodne nagrade, što je dokaz kvalitetnog rada ove vinarije.

Na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter – London 2020, vina PP Orahovica osvojila su tri medalje: srebro za vrhunsku berbu Frankovke iz 2016. godine, te broncu za zeleni vrh Silvanac iz 2018. i vrh Cabernet sauvignon iz 2017. godine.

Dok je medalja za Silvanac zeleni već postala uobičajena, Frankovka s 90 bodova najbolje je ocijenjena hrvatska Frankovka. Cabernet i Frankovka PP Orahovica ušli su u TOP 10 najbolje ocijenjenih kontinentalnih crnih vina.

Sve su to izvrsne preporuke vrhunskim orahovačkim vinima da pronađu svoje mjesto, koje zaslužuju ne samo na kineskom, već i na svjetskom tržištu. (Ivica Korman)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.