“Covid putovnice”: Od 1. lipnja digitalne zelene potvrde

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako smo na 25 mjestu smo po incidenciji u Europskoj uniji, višu imaju samo Švedska i Cipar. Na današnji dan udio pozitivnih je 18,4 od početka epidemije, istaknuo je.

Božinović: Covid putovnice izdavat će se od 1. lipnja

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, te načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović komentirao je “Covid putovnice”. Naglasio je kakao to nisu putovnice, već su to digitalne zelene potvrde koje se odnose na olakšavanje putovanja.

Istaknuo je kako će biti interoperabilne i omogućit će međusobno priznavanje potvrda o cijepljenju, preboljenju i testiranju. Dodao je da su većinom glasova europski zastupnici dali podršku tom prijedlogu i da tek mora usvojiti konačni prijedlog. Rekao je kako će to biti u prvoj polovici lipnja.

Istaknuo je kako će se potvrde izdavati u digitalnom PDF formatu, a zahtjevi će se moći podnositi i preko aplikacije e- građana.

– Potvrde u fizičkom obliku izdavat će se u 150 ispostava HZZO-a. Verifikacija potvrda provodit će se očitovanjem QR kodova, te je na granične prijelaze već raspoređeno 250 čitača kodova, poručio je.

Potpredsjednik Vlade naglasio je da će se na portalu entercroatia.mup.hr omogućiti najave dolaska stranih državljana, što će kratiti vrijeme na granicama.

– Putnici prije dolaska mogu svoje potvrde učitati u PDF formatu na toj stranici s ciljem što brže verifikacije. Cilj je osigurati jednostavnost u primjeni ovih potvrda, dodao je.

Poručio je kako će se od 1. lipnja izdavati te potvrde, što je važno za turističku sezonu, ali i ukupnu borbu protiv epidemije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.