Brzi kućni testovi moći će se uskoro kupiti

Brzi kućni testovi na koronavirus moći će se uskoro kupiti i u Hrvatskoj i trebali bi stajati manje od 100 kuna. No, njihovi rezultati neće se moći iskoristiti kao dokaz da osoba nije zaražena, čulo se, među ostalim, jutros u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija.

– Najčešće je uzorak sline ili recimo bris nosa, može eventualno biti i bris tonzila, ali ne može se napraviti u kućnoj u upotrebi bris nazofarinksa, to se smatra invazivnom pretragom koju radi liječnik. Tako da mjesto uzimanja uzorka nije toliko specifično za Covid virus da bi mogli ti testovi uvijek zadovoljiti te kriterije koje trebaju imati da služe u nekakve recimo službene svrhe, kazala je u emisiji Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu kaže kako se tim testom “dokazuje bolest, a ne dokazuje se zdravlje”.

– To je jedan od alata koji se može koristiti, ali nije toliko pouzdan kao test PCR-om. Takav test je zanimljiv za uvjete nekakve visoke epidemije, vidjeli smo to npr. u Njemačkoj i Austriji gdje su ljudi koristili nekakve oblike takvog testa, čak i za ulazak u nekakve dućane ili kod frizera. Ovo jest nekakva brza dijagnostika, međutim treba uzeti u obzir što ona može pokazati, koje podatke nam ona daje, objašnjava.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.