Demografska dividenda i dalje pruža veliku potporu kineskom razvoju

Kineska vlada objavila je 11. svibnja glavne pokazatelje sa 7. državnog popisa. Do 2020. godine ukupno je stanovništvo Kine iznosilo 1,41 milijarde, što čini 18% ukupnog svjetskog stanovništva, što čini Kinu brojem jedan među svim zemljama. Pokazatelji također kažu da se kineska demografska dividenda pretvorila u dividendu intelektualaca koja pruža dosljednu potporu kineskom razvoju.

U posljednjih 10 godina stanovništvo Kine povećalo se za 72,06 milijuna, od čega se broj djece od 0 do 14 godina povećao za 30,92 milijuna. Trenutno u Kini broj stanovnika od 16 do 59 godina iznosi 880 milijuna, što predstavlja više nego dovoljno radne snage. Prosječna starost stanovništva je 38,8 godina, otprilike ista razina kao u Sjedinjenim Državama.

Među najnovijim demografskim pokazateljima su pozitivne značajke promjene demografske strukture. Primjerice, među radno sposobnim stanovništvom, 385 milijuna ili 43,79% njih je sa višom ili višom školskom spremom, što je 12,8 postotnih bodova više u odnosu na prethodnu uredbu iz 2010. U posljednjih 10 godina broj stalno nastanjenih u gradova povećao se za 236 milijuna, a privremena populacija je 376 milijuna, sa stopom rasta od 70% tijekom posljednjih 10 godina, što znači da se stanovništvo neprestano kreće prema obalama rijeka, obali i vodećim gradovima.

Nije teško utvrditi da su spomenuti trendovi demografske strukture u skladu s procesom razvoja visokokvalitetnog razvoja Kine. Pretvaranjem demografske dividende u dividendu intelektualaca, valorizacija ljudskih resursa u cijeloj zemlji nastavlja se.

Istodobno, moramo vidjeti kritični izvoz prije demografske situacije u Kini. Primjerice, ukupna stopa plodnosti (TFR) za žene u fertilnoj dobi relevantno je niska i iznosi 1,3, a populacija starija od 60 godina ima 260 milijuna, ili 18,70% ukupne populacije, što predstavlja porast starenja društva.

Globalno gledano, i niske stope plodnosti i ubrzanje starenja stanovništva česta su pitanja širom svijeta. A kinesko se društvo trenutno priprema u ovom sektoru u raznim sektorima. Na primjer, kako bi bolje odgovorila na starenje stanovništva, Kina razvija „ekonomiju srebrne kose“, tj. Povećava pružanje proizvoda i usluga za starije osobe, dok ljude u dobi od 60 do 69 godina, ako to njihovo stanje dopušta, potiče da nastave raditi ..

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, Kina je zahvaljujući djelotvornoj politici i demografskoj dividendi stvorila ekonomsko čudo. Sad kad Kina intenzivno promiče urbanizaciju, bez obzira na privlačenje investicija ili povećanje potražnje, ogromno stanovništvo i kvaliteta radne snage u optimizaciji i dalje su važna podrška razvoju kineskog gospodarstva i društva, kao i stabilan sektor svjetske ekonomije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.