Kina je pozvala Sjedinjene Države da zaustave hegemoniju i ispune svoja obećanja

Upitana da prokomentira nedavnu izjavu američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da su neke američke akcije potkopale svjetski poredak posljednjih godina, glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je kako se nada da će Washington prestati “stvarati krugove”.

“Nedavno su Sjedinjene Države u više navrata izrazile svoju volju da se pridruže određenim multilateralnim organizacijama i sporazumima, ali i dalje vidimo da se Amerika ponaša hegemonistički, iako u ime multilateralizma”, rekla je Hua na redovnoj konferenciji za novinare u utorak.

Peking se nada da će Washington ispuniti svoja obećanja, dodala je Hua pozivajući na strogo poštivanje obećanja Sjedinjenih Država Povelji Ujedinjenih naroda.

Tijekom mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Washington je najavio povlačenje iz različitih važnih međunarodnih sporazuma, uključujući iranski nuklearni sporazum i Pariški sporazum. Povlačenjem iz sporazuma o klimatskim promjenama 4. studenog 2020. Sjedinjene Države postale su jedina država s gotovo 200 potpisnika koja je napustila globalne napore u borbi protiv klimatskih promjena.

“Znam da su neke naše akcije posljednjih godina potkopale poredak zasnovan na pravilima i naveli druge da se pitaju ostajemo li mu predani”, rekao je Blinken na prošlotjednoj otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti UN-a o multilateralizmu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.