Posljednji dan predizborne kampanje

Izborna šutnja traje, dakle, cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, a tijekom tog razdoblja zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje glasača da glasaju za određenu kandidatsku listu ili kandidate, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, itd.

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe i medije da poštuju izbornu šutnju.

Za njezino kršenje kazne se kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu osobu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji krše izbornu šutnju mogu se kazniti novčanom kaznom od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

O kršenjima izborne šutnje prijavljuju se općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva i Izborno povjerenstvo grada Zagreba.

Više od 38.000 kandidata kandidiralo se za lokalnu izvršnu i predstavničku vladu, a iako ih je mnogo, manje je nego prije četiri godine.

U nedjelju birači biraju općinska i gradska vijeća i županijske skupštine, općinske načelnike, gradonačelnike i prefekte te njihove zamjenike iz nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u općinama u kojima su Hrvati manjina.

Zbog činjenice da se u njima natjecao samo jedan kandidat, oko deset posto od ukupno 555 gradova i općina već zna imena svojih gradonačelnika i gradonačelnika. HDZ je već pobijedio u četiri grada i 44 općine.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, ako žele biti izabrani već u nedjelju, moraju dobiti više od 50 posto glasova.

Ako niti jedan od kandidata ne uspije, za dva tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održat će se drugi krug izbora u koji će ući dva kandidata s najvećim brojem glasova. Birat će se kandidat koji dobije najveći broj glasova.

Punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela provode izbori imaju pravo glasa na lokalnim izborima.

Za razliku od predsjedničkih i hrvatskih parlamentarnih izbora, birači mogu glasati samo u svom mjestu prebivališta, a ne u bilo kojem drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj ili u inozemstvu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.