“Stvari koje nismo smjeli reći… o njima”

“Stvari koje nismo smjeli reći… o njima” četvrto je izdanje interdisciplinarnog simpozija koji pod organizacijskom palicom (bivših) studentica psihologije, uz potporu Filozofskog fakulteta Osijek, Studentskog zbora i Udruge studenata psihologije “Psihos” okuplja velik broj studenata i stručnjaka različitih znanstvenih disciplina. Tradiciju simpozija obilježava bavljenje kontroverznim i nesvakidašnjim temama, pa su tako dosad krovne teme bile psihički poremećaji (2018.), Drugi svjetski rat i holokaust (2019.) te seksualnost (2020). Svake godine, ovaj projekt okuplja sve više izlagača, ali i publike – tako je na prošlogodišnjem simpoziju u četiri dana svoja predavanja održalo više od 30 izlagača, a pojedina predavanja brojala su i više od stotinu gledatelja i slušatelja.

Ovogodišnji simpozij održava se od 20. do 22. svibnja u “hibridnom” obliku – jedan dio programa održat će se u prostorijama FFOS-a uz ograničen broj posjetitelja, ali i online streaming, dok će ostatak predavanja biti održan putem platforme Zoom.

„Oni“ u naslovu simpozija jesu svi marginalizirani i diskriminirani, pripadnici skupina od kojih često okrećemo glavu i premda ih ponekad sažalijevamo, njihovu prisutnost volimo držati dalje od sebe. To su beskućnici, osobe koje su se borile ili se bore s problemima ovisnosti, psihičkim teškoćama, osobe koje su izdržavale ili još uvijek izdržavaju zatvorsku kaznu, Romi, djeca i mladi u riziku i, nažalost, mnogi drugi.

Ovogodišnji simpozij posvećen je njima, a za cilj ima smanjenje marginalizacije, rušenje predrasuda i poticanje dijaloga o tome što mi možemo učiniti za ove ljude i kako možemo postati oni koji oni koji ne marginaliziraju, ne šire stereotipe i ne odbacuju.

Osim predavanja studenata, ali i stručnjaka iz različitih područja kojima je rad s marginaliziranim skupinama već godinama dio osobnog i profesionalnog života, tijekom simpozija imat ćete priliku sudjelovati i na iskustvenoj radionici, ali i pogledati kratke filmove prikazane u sklopu “UHVATI FILM” festivala kao i poslušati koncertno čitanje ulomaka iz zbirke priča i pjesama “Naše priče su vaš kompas”.

Više o programu moći ćete pročitati tijekom sljedećih dana društvenim mrežama simpozija (Facebook i Instagram) gdje će tijekom sljedećih dana biti objavljenje najave pojedinih predavanja.

Organizatorice naglašavaju kako se uvijek trude u program simpozija uvrstiti ponešto za svakoga – pa se tako nadaju da si ove godine uspjele, a sve one kojima se program čini zanimljiv pozivaju da ga prate od 20. do 22. svibnja na Filozofskom fakultetu ili online.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.