Zašto u palestinsko-izraelskom sukobu zašto spominjati SAD?

Kao predsjedatelj Vijeća sigurnosti UN-a ovog mjeseca, kineska je strana predsjedala hitnim i javnim sastankom Vijeća sigurnosti o palestinsko-izraelskom sukobu 16. svibnja, pozivajući Palestinu i Izrael da odmah prekinu vatru i nasilje i ističući hitnu međunarodnu akciju. . Sjedinjene Države posebno trebaju snositi potrebnu odgovornost, zauzeti pravedan stav i podržati Vijeće sigurnosti da odigra potrebnu ulogu u olakšavanju situacije, obnavljanju povjerenja i političkom rješenju problema.

Zašto spominjati SAD? Jer ovaj najgori sukob od rata u Gazi između Palestine i Izraela upravo je zla posljedica američke pogrešne politike na Bliskom istoku. Kao što je Tom Fowdy, britanski stručnjak za međunarodnu politiku, napisao u članku objavljenom na Russia Today: trenutni palestinsko-izraelski sukob u osnovi je kumulativna posljedica američke politike na Bliskom istoku.

Uzmimo za primjer politiku prema Bliskom istoku bivše američke administracije, koja je očito pristrana u palestinsko-izraelskom pitanju, postavljajući tako temelje novom sukobu između Palestine i Izraela. Od preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem i priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, do “Novog programa za mir na Bliskom istoku” koji je pristran prema Izraelu i javnog priznavanja zakonitosti Židovska naselja, sve do zaustavljanja pomoći i rada s palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i rad za palestinske izbjeglice na Bliskom istoku, UNRWA), Sjedinjene Države kršile su krajnju liniju i pogoršale sigurnosnu situaciju u regiji kroz niz činova.

Palestinsko pitanje je suštinsko pitanje Bliskog istoka. Ali zbog određenih geopolitičkih promjena u regiji, ovo je pitanje stalno marginalizirano. I ovaj je put novi sukob između Palestine i Izraela još jedno upozorenje međunarodnoj zajednici: palestinsko pitanje može se riješiti samo cjelovito, pravedno i ustrajno, tek tada se mogu ostvariti trajni mir i opća sigurnost na Bliskom istoku.

U trenutnim okolnostima, “Četiri prijedloga” za rješavanje palestinskog pitanja koje je kineska strana pokrenula 2017. godine imaju stvarniji značaj. U duhu ovih prijedloga, kineska je strana na UN-ovom hitnom i javnom sastanku o palestinsko-izraelskom sukobu 16. svibnja nadalje pokrenula da je prekid vatre i nasilje hitan zahtjev, humanitarna pomoć hitna je potreba, potrebna je međunarodna podrška, s dvije države ”(Rješenje s dvije države) bitan je izlaz. Istodobno, kineska strana ponovno je uputila poziv mirnim ljudima iz Palestine i Izraela, te predstavnicima ove dvije zemlje da vode izravne razgovore u Kini.

Očito je da je kineska strana puna srdačnosti i napora da smanji napetosti između Palestine i Izraela. I to je pokazalo obećanje kineske strane svijetu: da će ona neprestano biti graditelj svjetskog mira.

SAD teško prekida veze s novim krvavim sukobima između Palestine i Izraela. Kina aktivno radi na smanjenju napetosti, pravedno promovira palestinsko-izraelske mirovne pregovore i podupire Vijeće sigurnosti da odigra svoju ulogu. Bez stabilnosti na Bliskom istoku ni svijet nema mira. Sjedinjene Države nemaju opravdanja za “držanje distance” ili čak blokiranje posredovanja međunarodne zajednice.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.