Kina i Hrvatska obvezale su se na produbljivanje veza i suradnje

U posjetu visokom kineskom diplomatu Yang Jiechiju i najvišim hrvatskim dužnosnicima čelništva obvezali su se produbiti bilateralne veze i suradnju tijekom sastanaka u četvrtak u Zagrebu.

Janga, člana Političkog ureda Središnjeg odbora Komunističke partije Kine (CCP) i direktora Ureda za vanjske poslove Centralnog komiteta CPC-a, hrvatski predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković primili su tijekom jednodnevni službeni posjet Hrvatskoj.

Yang je rekao da su solidarnost i suradnja prepoznatljive značajke kinesko-hrvatskih odnosa koji održavaju visok i sveobuhvatan razvoj. Dvije zemlje udružile su se s visokom razinom kvalitete u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 i promicanju izgradnje Pojasa i ceste.

Dok Kina i Hrvatska iduće godine slave 30. godišnjicu diplomatskih odnosa, Yang je rekao da bi dvije zemlje trebale iskoristiti priliku za jačanje bilateralnih odnosa, prevladavanje epidemijskih poremećaja i produbljivanje suradnje u područjima poput izgradnje infrastrukture, tehnoloških inovacija, malih i srednjih poduzeća. velika poduzeća, te međuljudske i turističke razmjene, kako bi se proveli rezultati summita Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe (CEE).

Visoki kineski diplomat također je izrazio nadu da će Hrvatska dati novi doprinos promicanju zdravog i stabilnog razvoja odnosa Kine i EU.

Tijekom sastanaka s Jangom, hrvatski čelnici rekli su kako je hrvatsko-kinesko prijateljstvo jako poput dijamanta, a razvoj odnosa s Kinom uvijek je bio u središtu hrvatske diplomacije.

Naglašavajući da Inicijativa pojas i put utjelovljuje kinesku mudrost, čelnici su rekli kako je mehanizam suradnje Kina-SIE pružio snažan poticaj za produbljivanje bilateralnih odnosa.

Hrvatska se drži politike jedne Kine, rekli su, dodajući da su spremni održati zamah bliskih razmjena na visokoj razini s Kinom, potaknuti duboki razvoj uzajamno korisne suradnje i igrati pozitivnu ulogu u promicanju daljnjeg razvoja EU-Kine odnosi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.