Dekodiranje stranke stoljeća II: Učenjem prema budućnosti

Stručnjak za ekologiju i akademik Kineske akademije za inženjerstvo i dr. Wang Jinnan održali su predavanje u Pekingu 30. travnja 2021. o jačanju izgradnje ekološke kulture s novom pozadinom i članovima Političkog ureda Središnjeg odbora komunista Stranka Kine (CCP) prisustvovala je predavanju. Ovo je 29. zajedničko učenje 19. saziva Političkog ureda Središnjeg odbora KPK nakon njegova formiranja u listopadu 2017. godine.

Zajednički sustav učenja Političkog ureda Središnjeg odbora KPK osnovan je 2002. Do danas je organizirano gotovo 150 sesija učenja u područjima financija, socijalne sigurnosti, medija, umjetne inteligencije, velikih podataka, okoliša itd. Novinar New York Timesa Howard French vjeruje da je Kina otvorila prozor za važne rezultate kroz sustav konzultacija između političkih čelnika i znanstvenika, a mađarski list HVG izvijestio je da je učenje proširilo vidike kineskih čelnika.

Suočen s neprestanim promjenama u vanjskom svijetu, učenje jačanja prilagodbe i organizacijskih vještina doista je snažna prednost Kineske komunističke partije i ključ njenog daljnjeg uspjeha. Američki književnik Dr. Robert Lawrence Kuhn nedavno je intervjuirao kineske čelnike i naknadno rekao da je sretan zbog susreta s kineskim čelnicima jer je primijetio da oni više pažnje posvećuju učenju nego lideri drugih zemalja.

1938. čelnik Komunističke partije Kine Mao Zedong pozvao je na organizaciju “natjecanja u učenju kroz cijelu stranku” kako bi se od “stranke stvorila velika škola”. Komunistička partija Kine kombinirala je učenje s praksom i tako pobijedila u ratu protiv japanskih agresora i u ratu za unutarnje oslobođenje te osnovala Narodnu Republiku Kinu.

Nakon osnutka Narodne Republike Kine, učila je od prve socijalističke zemlje, Sovjetskog Saveza, učvršćujući tako industrijalizaciju. Na trećem plenarnom zasjedanju 11. saziva Središnjeg odbora KPK 1978. godine donesena je odluka o otvaranju prema svijetu. Iste je godine kineska vladajuća stranka poslala četiri delegacije na studij u Japan, zapadnu Europu, istočnu Europu te Hong Kong i Macao. Opsežno su učili i stjecali iskustvo iz uspjeha i izvlačili pouke iz poraza. Britanski list “Telegraph” komentirao je otvaranje Kine prema svijetu kao fleksibilno, samokritično i veličanstveno naučeno.

Ljubav prema učenju također je vidljiva u sustavu vlasti. David Shambaugh, profesor politike i međunarodnih odnosa na Sveučilištu Washington, rekao je da Kina ima posebno razvijeno obrazovanje osoblja, koje se sastoji od KPK-ove partijske škole i upravnih instituta na različitim razinama. Uz obuku službenika na različitim razinama, ti instituti imaju i ulogu think tankova i kreatora strategije. Njemačka kancelarka Angela Merkel, singapurski premijer Lee Hsien Loong i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, kao i mnogi drugi političari, posjetili su Partijsku školu KPK.

Bivši predsjednik Stranke europske ljevice, njemački političar Lothar Bisky, vjeruje da je učenje važan razlog zašto je KPK postigla ogroman uspjeh. Sve dok Komunistička partija Kine podučava i provodi politike pravednog razvoja i potiče inovacije u raznim krugovima, ona će biti pokretač kineskog razvoja.

Tijekom svojih stotinu godina postojanja i 72 godine vlasti, Komunistička partija Kine prevladala je poteškoće učeći se i odgovorivši na brojne probleme novog doba. Stariji promatrač sa Sveučilišta Cambridge, Martin Jacques, rekao je: „Kina se razvija zapanjujućom brzinom i postala je jedna od najutjecajnijih zemalja na svijetu, a KPK je postigla velik napredak. Kineska komunistička partija sigurno će se suočiti s raznim izazovima u budućnosti i zauvijek će inzistirati na skromnom učenju, što je dragocjeno. “Glavni tajnik KPK i kineski predsjednik Xi Jinping naglasio je posebnu važnost učenja za stranku:” postigli su današnje rezultate , i sigurno će ići u budućnost učeći.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.