Premijer Li: Kina će unaprijediti sveobuhvatnu zelenu tranziciju

Kineski premijer Li Keqiang je u nedjelju rekao da će Kina “unaprijediti sveobuhvatnu zelenu tranziciju” u gospodarskom i društvenom razvoju te smanjenje otpuštanja ugljičnog dioksida (CO2) učiniti “strateškim prioritetom”.

Obraćajući se sastanku na vrhu Partnerstva za zeleni rast i globalne ciljeve 2030. (P4G) 2021. u Seulu je Li je ponovio obećanja Kine da će doseći vrhunac otpuštanja CO2 prije 2030. godine i postići ugljičnu neutralnost prije 2060. godine.

“Kina, najveća zemlja u razvoju na svijetu, se odlučila za nisko-ugljični i zeleni rast jer do sredine stoljeća nastoji ostvariti modernizaciju i pružiti bolji život svim svojim ljudima”, rekao je.

Prema kineskom 14. Petogodišnjem planu (2021.-2025.), cilj je u sljedećih pet godina smanjiti potrošnju energije po jedinici bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) za 13,5%, a otpuštanje CO2 za 18%.

Li je naglasio važnost promicanja zelenog razvoja tijekom svjetskih nastojanja za oporavak od utjecaja pandemije bolesti COVID-19.

Također je pozvao međunarodnu zajednicu na pomoć zemljama u razvoju u prelasku na zeleni i nisko-ugljični rast.

P4G globalna je inicijativa za ubrzavanje odgovora na ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda i Pariški sporazum o klimatskim promjenama iz 2015. godine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.