Danas počinje izdavanje digitalnih COVID potvrda

Hrvatska danas počinje izdavati digitalne COVID potvrde. Vlada je jučer donijela odluku o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje tih potvrda, a dogovor o njihovu priznavanju postignut je s više od deset država. Među njima je i Austrija pa od danas građani koji iz Hrvatske putuju u tu zemlju ne moraju u karantenu ako su testirani, cijepljeni ili su preboljeli COVID-19.

Osim što će olakšati kretanje građana, ova potvrda moći će poslužiti i u druge svrhe u skladu s odlukama Stožera.

Građani mogu zatražiti besplatnu potvrdu u samo nekoliko koraka na portalu e-Građani. Potvrdu je moguće zatražiti i u poslovnicama HZZO-a uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Potvrdu mogu dobiti građani cijepljeni cjepivom protiv bolesti COVID-19 koje je odobrio HALMED, zatim oni koji imaju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa te oni koji su preboljeli COVID-19 11. dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu.

EU digitalna COVID potvrda sadržava QR kôd s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kôd i provjerava digitalni potpis.

EU digitalna COVID potvrda kojom se potvrđuje da je osoba testirana ili da je preboljela COVID-19 izdaje se i maloljetnim osobama, dok se EU digitalna COVID potvrda kojom se potvrđuje da je osoba cijepljena izdaje isključivo građanima u dobi od 18 godina i starijima.

Više informacija dostupno je na stranici www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.