Kina: Traženje podrijetla bolesti COVID-19 “je znanstveno pitanje”

Traženje porijekla bolesti COVID-19 je “znanstveno pitanje” i ne bi trebalo biti politizirano, naglasio je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Wang je navedeno rekao na redovnoj tiskovnoj konferenciji, kao odgovor na nedavne pokušaje Sjedinjenih Američkih Država da ponovno podvale teoriju zavjere o curenju virusa iz laboratorija.

Wang je rekao kako su pokušaji američke politizacije ozbiljno poremetili i naštetili međunarodnoj suradnji u istraživanju podrijetla bolesti COVID-19 i omeli napore u borbi protiv pandemije i spašavanju života.

“Traganje podrijetla bi se trebalo oslanjati na znanstvenike, a ne na obavještajno osoblje”, naglasio je glasnogovornik, pozvavši na solidarnost i suradnju u traženju podrijetla novog koronavirusa.

Kina je uvijek bila otvorena, transparentna i kooperativna u pronalaženju porijekla bolesti COVID-19, rekao je Wang, napominjući kako je također pozvala dvije skupine stručnjaka iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO-a) da se pridruže relevantnim istraživanjima.

“Traženje podrijetla uključuje mnoge zemlje i regije širom svijeta”, rekao je glasnogovornik. “Pozivamo druge zemlje da pozovu stručnjake SZO-a kako bi proveli istraživanja radi traženja porijekla, kao što je učinila Kina i ozbiljno shvate zabrinutosti međunarodne zajednice.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.