(Ponovne) priče američkih političara o „curenju virusa iz laboratorije“ su besramna politička farsa

Traganje za podrijetlom bolesti COVID-19 je „zatrovano politikom“ – rekao je nedavno na tiskovnoj konferenciji Michael Ryan, izvršni direktor hitnih programa Svjetske zdravstvene organizacije, čije riječi predstavljaju široku kritiku senzacionalističke retorike pojedinih američkih političara o „curenju virusa iz laboratorija“ u međunarodnoj zajednici.

Kako bi neprestano blatili Kinu, pojedini američki političari i mediji se služe neznanstvenim sredstvima s brojnim propustima, poput naloga obavještajnoj upravi da provede istragu i ograničenja vremenskog trajanja istrage na 90 dana. Osim toga je Michael R. Gordon, čovjek koji je u „New York Timesu“ objavio kako obavještajna uprava posjeduje dokaze da u Iraku postoji oružje za masovno uništavanje, u članku za pojavu novog koronavirusa optužio laboratorij u Wuhanu, što sve „miriše“ na ponovnu političku zavjeru.

Profesor sa Sveučilišta Goergetown je nedavno u intervjuu za medije ustvrdio da će američka administracija pokušati sve načine za ugrožavanje kineske reputacije u svijetu. Njegove riječi su otkrile motiv američkog djelovanja – gledanje Kine kao „najvećeg strateškog suparnika“.

Kroz proteklih više od godinu dana je Kina, zahvaljujući odlučnim političkim odlukama i znanstvenim mjerama za prevenciju i kontrolu epidemije, među prvima uspjela staviti epidemiju pod kontrolu i obnoviti gospodarstvo, čime je pružila istaknut doprinos globalnoj borbi protiv pandemije. Posebno je bitno kinesko obećanje da će cjepivo učiniti globalnim javnim dobrom i pružiti svijetu više od 300 milijuna doza cjepiva, što je zadobilo pohvale u međunarodnoj zajednici.

Istovremeno se američku administraciju kritizira zbog nacionalizma u cjepivima. Joseph W. Sullivan, seniorski savjetnik američke Grupacije Lindsay je nedavno na portalu „Foreign Policy“ kritizirao kako, od flagrantnog nacionalizma u cjepima do neobuzdanog programa poticanja gospodarstva, politika „prvo Amerika“ širi bol u svijetu.

Portal časopisa „Nature“ je nedavno objavio članak u kojem stoji kako su znanstvenici poslali strogo upozorenje na dezinformacije o tzv. „curenju virusa iz laboratorija“. Dominic Dwyer, član SZO-ove ekipe stručnjaka koja traga za izvorom bolesti COVID-19, je istaknuo kako ne postoji nikakav dokaz da je virus SARS-CoV-2 procurio iz laboratorija, a Kina je aktivno surađivala u traganju za izvorom virusa. Na tekućoj 74. Svjetskoj zdravstvenoj konferenciji, su predstavnici više zemalja ustvrdili da je Kina, osim što je podijelila originalne genetske sekvence virusa SARS-CoV-2, također pomogla oko cijepljenja u drugim zemljama, čime je pružila veliki doprinos globalnoj borbi protiv pandemije.

Riječ je o znanstvenom zaključku i međunarodnom konsenzusu. Pojedinci iz SAD neće uspjeti okaljati ugled Kine ili se osloboditi od odgovornosti. Ponovne senzacionalističke priče američkih političara o tzv. „curenju virusa iz laboratorije“ su samo besramna politička farsa.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.