Wang Yi: Kina i EU trebaju održavati sveobuhvatno strateško partnerstvo

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u ponedjeljak istaknuo kako bi jedino pravilno pozicioniranje kinesko-europskih veza trebalo biti sveobuhvatno strateško partnerstvo, a ne nedavna razmjena sankcija.

Wang je navedeno izjavio tijekom razgovora s novinarima nakon sastanka s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjartom u jugozapadnom kineskom gradu Guiyangu.

Istaknuvši plodna postignuća koja su Kina i Europa ostvarile u 2020. je kineski ministar vanjskih poslova pozvao obje strane da njeguju teško postignute rezultate suradnje.

Osvrćući se na jednostrane sankcije koje je Europska unija (EU) uvela protiv Kine u ožujku je Wang istaknuo kako je EU donijela pogrešnu odluku na temelju neistinitih informacija i lažnih podataka.

Međutim, Wang je ipak izrazio povjerenje u izglede kinesko-europskih veza rekavši kako je bilateralna suradnja testirana kroz desetljeća oluja i utemeljena na čvrstim temeljima javnog mnijenja, opsežnih zajedničkih interesa i sličnih strateških težnji.

Wang je također naglasio kako je preduvjet za zdrav i stabilan razvoj kinesko-europskih odnosa ispravna međusobna percepcija.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.