Kada napraviti test na antitijela?

Puno se toga još ne zna o koronavirusu, uključujući i pitanje trajanja imuniteta nakon preboljele infekcije. Pitanje zbunjuje mnoge, od znanstvenika do običnih ljudi koji bi željeli znati u kolikoj su mjeri zaštićeni nakon prve doze cjepiva. Na neka pitanja odgovor može dati testiranje na antitijela, ali ni ona ne daju potpun odgovor kada je posrijedi razina imuniteta.

Organizam počinje proizvoditi IgG antijela tek nekoliko dana od početka infekcije i zato za testiranje na taj tip antitijela, što je norma, treba pričekati najmanje dva tjedna nakon infekcije. S druge strane, testovi na IgM antitijela već nekoliko tjedana nakon infekcije mogu biti negativni jer taj tip antitijela brzo nestaje. Serološkim testovima dokazuje se prisutnost protutijela IgM i IgG u krvi, koja nastaju kao imunosni odgovor organizma nakon kontakta s virusom SARS-CoV-2.

Prema trenutačno poznatim podacima IgM protutijela u krvi mogu se otkriti najranije krajem prvog tjedna od pojave simptoma, dok se IgG protutijela pojavljuju najčešće ubrzo nakon IgM protutijela, tijekom drugog tjedna. Testovi na IgA i IgM antitijela nisu se pokazali osobito produktivnim u ovoj pandemiji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.