SZO odobrila kinesko Sinovacovo cjepivo protiv bolesti COVID-19 za hitnu upotrebu

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u utorak odobrilo hitnu upotrebu cjepiva protiv bolesti COVID-19 CoronaVac, koje je razvila kineska farmaceutska tvrtka Sinovac Biotech.

SZO preporučuje cjepivo za uporabu kod osoba starijih od 18 godina u rasporedu od dvije doze s razmakom od dva do četiri tjedna, stoji u izjavi.

Rezultati testova djelotvornosti su pokazali kako je Sinovacovo cjepivo spriječilo simptomatsku bolest kod 51% cijepljenih, a teški oblik bolesti COVID-19 i hospitalizaciju kod 100% ispitane populacije, rekli su iz Strateške savjetodavne skupine stručnjaka za imunizaciju SZO-a.

“Svijetu su očajnički potrebna višestruka cjepiva protiv bolesti COVID-19 kako bi se riješila velika nejednakost u pristupu širom svijeta”, rekla je dr. Mariangela Simao, pomoćnica generalnog direktora SZO-a za pristup zdravstvenim proizvodima. “Pozivamo proizvođače da sudjeluju u programu COVAX, podijele svoje znanje i podatke te doprinesu stavljanju pandemije pod kontrolu.”

Sinovacovo je drugo cjepivo iz Kine koje je uvršteno na popis SZO-a za hitne slučajeve, nakon Sinopharmovog cjepiva koje je odobreno početkom prošlog mjeseca.

1 KOMENTAR

  1. Rekli bismo napokon! Sinopharm, Sinovac Biotech i CanSino. To su tri kineska cjepiva kod kojih su rezultati očekivano dobri. Podaci o učinkovitosti cjepiva iz studija napravljenih tijekom istraživačke faze II i III javnost saznaje putem web stranice Glas Kine i na tome vam zahvaljujem u ime, usudila bih se reći, svih vaših čitatelja. Sinopharm je kao prva firma objavila službene podatke.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.