Vitomira Lončar o životu u Kini

Vitomira Lončar ne krije kako itekako uživa u životu u Kini. No, kako priznaje ova glumica, doktorica znanosti i profesorica isprva ništa nije bilo lako. Dapače, budući da je došla tek poslije supruga, kojeg su već angažirali za nove predstave, Vitomira Lončar novom se životu morala privikavati sama.

Vitomira je ispričala kako je njezin muž te prve godine neprekidno radio, bez ijednog slobodnog dana, a ona je te trenutke iskoristila na najbolji mogući način, iako nije poznavala nikoga niti se mogla pretjerano sporazumijevati, budući da je, kako je rekla, malo tko govorio engleski.

Srećom, ubrzo je pronašla posao na fakultetu Eurasia University u Xi’anu, gdje i danas radi, a počela je i učiti kineski. Danas, kako kaže, uživa u svakom danu, a nada se i kako će ih zdravlje poslužiti kako bi u Kini mogli ostati još koju godinu.

Na pitanje novinarke je li se ikada, otkako je preselila u Kinu, poželjela vratiti se kući u Hrvatsku, Vitomira Lončar iskreno je rekla: ‘Doslovno – nikada. Čak i kad mi je u početku znalo biti teško, povratak nije bio opcija. Iz Hrvatske sam otišla jer mi je u to vrijeme kvaliteta života bila – ispod nule. Zašto bih se vraćala? Kina je bila prostor novih mogućnosti za razliku od Hrvatske u kojoj više nije bilo ni jedne jedine.’

Što se tiče trenutnog života u Kini, s obzirom na pandemiju koronavirusa koja vlada svijetom i koja je upravo iz te zemlje i krenula, domaća glumica kaže kako se tamo živi kao i prije pandemije, a jedina je razlika što su i dalje obavezne maske u javnom prijevozu, kao i skeniranje koda posvuda.

‘Sve u Kini je drugačije od nama poznatog svijeta pa je tako i njihov pristup ovoj krizi – drugačiji. Praktički, od svibnja 2020. godine, problem pandemije u svakodnevnom životu više ne postoji. Naša provincija, u kojoj živi 60 milijuna ljudi, od siječnja 2020. do danas broji tri smrtna slučaja povezana a korona virusom i sveukupno 610 oboljelih. Mislim da o pristupu najbolje govore ove brojke’, kaže Vitomira Lončar i otkriva kako njezin suprug trenutno režira dvije predstave, jednu u Guangzhou, drugu u Xi’anu, dok ona svoje slobodno vrijeme koristi za istraživanje Kine, pa se trenutačno sprema za Tibet.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.