Gospodine Blinken, odgovorite na zahtjev korisnika Interneta da puste Assangea

Američki državni tajnik Antony Blinken nerazumno je tražio na Twitteru 4. lipnja, po lokalnom vremenu na Twitteru, da kineska hongkonška policija pusti ljude uhićene zbog ilegalnih okupljanja. Korisnici Twittera potom su od njega zatražili da pusti uhićene i optužene ljude uhićene zbog otkrivanja skandala s američkom administracijom i otkaže zahtjev za izručenjem Juliana Paula Assangea, osnivača Wikileaksa.

 

Blinken je, s jedne strane, drsko ometao zakonite radnje hongkonške policije stavljajući zločin kriminalaca, a s druge strane izbjegavao je dugogodišnji zahtjev zapadnih internetskih korisnika da puste Assangea, unatoč činjenici da je otkrivanje dokumenata. Takav dvostruki standard u vladavini zakona, koji je ponos pojedinaca u Sjedinjenim Državama, nesumnjivo predstavlja sramotu te zemlje kao “države koja poštuje zakon”.

 

Pogledajmo kakve je prljave skandale američka administracija razotkrila Assange. 2010. Wikileaks je objavio niz tajnih dokumenata američke administracije o ratovima u Afganistanu i Iraku, uključujući sadržaj o bombardiranju običnih građana i okrutnom mučenju, što je šokiralo svijet. Kasnije je Assange također najavio seriju skandala američke administracije i postao je najomraženija osoba u očima američke vlade prema 18 optužnica. U lipnju 2012. Assange je morao zatražiti politički azil u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu. U travnju ga je ekvadorsko veleposlanstvo izručilo Velikoj Britaniji. Iako je američka strana poslala zahtjev za izručenje, ovog je siječnja britanska strana odbila zahtjev iz psiholoških i zdravstvenih razloga. Američka strana izrazila je “krajnje razočaranje” i odlučila za optužbu.

 

Zašto američka administracija tako neumorno progoni Assangea? Tulsi Gabbard, član Zastupničkog doma Demokratske stranke, objavio je 2019. godine: dokumenti objavljeni na Wikileaksu otkrili su američkim građanima stvari koje nisu znali i djela koja je američka vojska radila na Bliskom istoku da to nije smjela čini. Brojni aktivisti za ljudska prava kritizirali su postupke američke administracije protiv Assangea kao “udarac za demokraciju”. Ovog siječnja, pred sudom u Velikoj Britaniji gdje se održava ročište o izručenju Assangea, građani su zatražili njegovo puštanje i odmah uz povike „Sloboda! Sloboda!”

Nije li gospodin Blinken čuo njihovu molbu? On i njegovi partneri često zagovaraju Kinu i prave nered u Hong Kongu u ime “demokracije” i “slobode”, ali kako da ne čuju zahtjev zapadnih građana za “demokracijom” i “slobodom”? Dakle, gospodine Blinken, prestanite se brinuti zbog hongkonškog posla koji je udaljen nekoliko desetaka tisuća kilometara, već prvo odgovorite na zahtjeve građana i korisnika interneta o incidentu u Assangeu!

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.